Naslovnica BIH Utvrđen program obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici

Utvrđen program obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica danas je održan peti sastanak Organizacionog odbora (OO) za obilježavanje 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine, na kojem je utvrđen program obilježavanja.

“Na dnevnom redu smo imali izveštaj pododbora između dvije sjednice i ono što je najvažnije – usvajanje programa za obilježavanje 29. godišnjice. Iz izvještaja pododbora moramo reći da smo blizu toga da budemo potpuno spremni za realizaciju svih aktivnosti koje slijede u narednim danima. Imamo lošu finansijsku situaciju, nadam se da će sve institucije koje su dobile naše dopise pozitivno odgovoriti, kako bi što prije prevazišli tu tematiku. Nadam se da će ozbiljno shvatiti moju poruku, došlo je u pitanje obilježavanje godišnjice genocida”, izjavio je predsjednik OO Hamdija Fejzić.

Faruk-ef. Hasanović, u ime Pododbora za vjerska pitanja, naglasio je da su spremni za realizaciju vjerskog dijela programa.

“Kada je u pitanju naš pododbor, mi smo spremni za obilježavanje godišnjice genocida i dženazu. Naš pododbor je počeo s aktivnostima 31. marta, s obzirom da je taj datum godišnjica prve kolektivne dženaze. Svakog 11. u mjesecu imamo tevhid na Musalli, sa porodicama žrtava. Osim toga, od 31. marta do 20. septembra, u saradnji s Rijasetom Islamske zajednice, Muftijstvom tuzlanskim i Medžlisom Srebrenica, ogranizujemo džuma-namaze na Musalli”, objasnio je on.

Ove godine je i 20 godina od prvog Marša mira, a već je prijavljeno više od 2.000 ljudi koji svake godine prelaze put kojim su bježali Srebreničani da bi došli do slobodne teritorije.

“Pripreme za Marš mira su u toku. Imamo veliki broj prijava i organizovanih grupa i pojedinaca. Očekujemo da će ovaj Marš mira biti najmlađi do sada, što nam ulijeva nadu da će ovo imati ko preuzeti poslije nas. Staza će biti nepromijenjena. Prijave za Marš mira su još uvijek moguće, do 5. jula”, kazao je Suljo Čakanović, predsjednik Pododbora za Marš mira.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa pozvala je na dostojanstveno obilježavanje i ove godišnjice genocida.

“Mi smo u ime Udruženja tražili da ove godine na svim ulazima budu detektori, da svi policajci i redari moraju imati istaknuta imena. Molim sve one koji budu dolazili na dženazu da se prikladno obuku i dostojanstveno ponašaju”, istaknula je ona.

Programom obilježavanja doček tabuta u Potočarima planiran je 9. jula. Dan kasnije, 10. jula, između ostalog, bit će dočekani učesnici memorijalnih programa, preneseni tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava genocida do Musalle, te održan vjerski program od akšama do jacije. Komemoracija će biti održana 11. jula od 10.30 sati, a vjerski program na dan dženaze počinje u 12.20 sati.

Kako iz danas naveli iz Instituta za nestale osobe BiH do sada je 14 porodica dalo saglasnost za ukop posmrtnih ostataka identifikovanih žrtava koji će naći smiraj u mezarju Potočara. Postoji mogućnost da će taj broj biti povećan.