Naslovnica BIH Upozorenje za građane BiH: Ako ste kupili neke od ovih proizvoda, odmah...

Upozorenje za građane BiH: Ako ste kupili neke od ovih proizvoda, odmah ih vratite u prodavnicu

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine objavila je dva upozorenja, koja se tiču proizvoda čiji je uvoznik firma Pepco.

Riječ je o torbici, i bodiju za djevojčice. Kako navode, u pitanju je postavljena torbica za žene PLU 599589 čiji je proizvođač Pepco Poland Sp. z o.o, a uvoznik Pepco B-H d.o.o. Sarajevo. Ističe se kako je utvrđeno da proizvod sadrži ftalate u količini većoj od dopuštene.

“Potrošačima, koji su kupili ovaj proizvod, se savjetuje da isti vrate u najbližu Pepco prodavnicu. Trošak kupovine proizvoda će biti vraćen. Račun nije potreban. Proizvod je moguće vratiti do 17. jula 2024. godine”, saopćeno je iz Agencije.

Ftalati su organski kemijski spojevi, esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola koji su  još poznati kao plastifikatori ili tzv. omekšivači. Ulaze u krvotok i remete proizvodnju spolnih hormona, ometajući spolni razvoj dojenčadi i seksualno ponašanje odraslih.

“Ftalati imaju sposobnost da poremete hormonalnu ravnotežu, te je u EU već nekoliko godina zabranjeno njihovo korištenje u igračkama. Međutim, ftalati se još uvijek naširoko koriste u različitim predmetima u domovima, poput plastičnog namještaja, linoleuma, PVC zavjesa za kadu, plastičnih kutija i folija za pakovanje hrane, kao i drugih predmeta. Postoji mnogo različitih tipova ftalata i neki od njih imitiraju ženski hormon estrogen”, navodi se na stranici Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Također, kupci su upozoreni i na pakovanje od 2 bodija za bebe-djevojčice PLU 597227, jer proizvod potencijalno može izazvati gušenjezbog mogućnosti odvajanja malih dijelova:

“Potrošačima, koji su kupili ovaj proizvod, se savjetuje da isti vrate u najbližu Pepco prodavnicu. Trošak kupovine proizvoda će biti vraćen. Račun nije potreban. Proizvode je moguće vratiti do 17. jula 2024. godine.”