Naslovnica ILIJAŠ Unaprijeđenje prijevoza za učenike OŠ “Srednje”

Unaprijeđenje prijevoza za učenike OŠ “Srednje”

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Nakon zimskog raspusta danas je u osnovnim i srednjim školama na području Općine Ilijaš i Kantona Sarajevo počelo drugo polugodište. Prvi radni dan u drugom polugodištu protekao je nesmetano, a na području MZ Srednje unaprijeđen je i prijevoz za učenike, što je rezultat dogovora sa nedavno održanog sastanka između Općinskog načelnika g. Akifa Fazlića, predstavnika Službe za društvene djelatnosti, predstavnika firme Centrotrans Eurolines g. Ibrahima Kerle, direktora OŠ “Srednje” g. Refika Kurtovića. 

Na ovom sastanku roditelji su istakli tri zahtjeva prema prevozniku i to: da se na ovom području uvedu kvalitetnija vozila, obezbijedi dodatno prijevozno vozilo koje bi odvozilo djecu iz Srednjeg za Dragorade u 12:30 i obezbijedi kombi vozilo za Solakoviće.
Tom prilikom Općinski načelnik izrazio je zadovoljstvo što se sastao sa roditeljima učenika OŠ “Srednje” i istakao da: “pitanje prijevoza je vrlo složeno na području Općine Ilijaš. Prijevoznik se bira na osnovu Zakona o javnim nabavkama. Za prijevoz učenika se godišnje izdvaja 500.000,00 KM i želim da prijevoznik obezbijedi adekvatne vozne jedinice i organizuje prijevoz koja će zadovoljiti potrebe organizacije nastave”.

Centrotrans Eurolines godinama vrši prijevoz putnika na ovom području. Svakodnevno ova kompanija u Federaciji BiH preveze 10.000 učenika.

Na sastanku je dogovoreno da firma Centrotrans od 1. februara uvede dva nova vozila za potrebe učenika sa šireg područja Srednjeg, te uspostavi još jedan polazak za Dragorade u 12,30 kako bi se smanjilo čekanje učenika na povratak kući poslije završene nastave. Razmotrena je mogućnost produženja linije za Solakoviće za cca 2,5km jer je putna komunikacija sanirana i uslovi puta to sada omogućavaju, kao i uvođenje novijih autobusa sa efikasnijim grijanjem.

Inače prijevoz učenika na ovom školskom području je vrlo kompleksan jer obuhvata školsko područje od cca 200 km2, velika je razuđenost između pojedinih naselja, a na ovom području egzistiraju tri područne škole, udaljene od Centralne škole i po 20 km.

Autor: Adha Masnopita