Naslovnica BIH Ugostitelji i pušači u Visokom nezadovoljni zbog pravila o zabrani pušenja: “Koji...

Ugostitelji i pušači u Visokom nezadovoljni zbog pravila o zabrani pušenja: “Koji je tu naš interes?”

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Od srijede, potpuna primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih duhanskih proizvoda za pušenje stupit će na snagu u Visokom i cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine. Pravilnik o posebnim prostorijama za pušenje izazvao je nezadovoljstvo među ugostiteljima i pušačima u Visokom, jer već od sutra ugostiteljski objekti moraju postupiti po Pravilniku.

Piše: Naim K. // Visoko.co.ba

Ugostiteljski objekti koji imaju prostor veći od 50 kvadratnih metara moraju odvojiti dio za pušače, koji treba biti minimalno 12 kvadratnih metara i maksimalno 20 posto od ukupne površine. Ovaj prostor mora biti opremljen ventilacijom, ali bez ikakve usluge.

“To je prostor od 12 kvadrata koji je izolovan, ima skoro hermetički zatvorena vrata, kompletnu ventilaciju, na sat deset kubika izmjene zraka, filtraciju zraka po evropskim standardima, a poslije izbacivanja iz tog prostora mora se filtrirati da vani izađe čist. Koji interes ugostitelja je da pravi taj dio u objektu kad je u pitanju zabrana bilo kakve usluge u tom prostoru,” prokomentarisao je kratko za naš portal Alen B., vlasnik jednog ugostiteljskog objekta u Visokom.

Pušači su također izrazili nezadovoljstvo novim pravilnicima. Mirzeta Č., koja puši cigarete godinama, ne želi se odreći duhana. “Ja ne mogu bez cigareta. Ujutro kad ustanem, popijem kafu, zapalim, razmišljam, a bez cigarete sam nervozna. Sve mi pusto, ne znam ni objasniti. Ja ću se prilagoditi kako zakon kaže, a naći ću ja mjesto da zapalim,” izjavila je ona za Visoko.co.ba.

Melika S., koja nije pušač, smatra da pravilnici trebaju uzeti u obzir i pušače i ugostitelje. “Mislim da se mora misliti i na pušače, ali i na ugostitelje,” rekla je ona.

Prema Zakonu, u prostorima gdje je pušenje zabranjeno, ne smiju biti pepeljare. U slučaju da osoba ne poštuje zabranu pušenja, vlasnik ili korisnik prostora dužan je osobu opomenuti, uskratiti joj uslugu ili zatražiti da napusti prostor. Pravne osobe suočavaju se s kaznom od 2.000 do 5.000 KM, dok odgovorne osobe mogu biti kažnjene u rasponu od 300 do 1.000 KM, saopšteno je ranije iz Privredne komore FBiH.

Piše: Naim K. // Visoko.co.ba