Naslovnica BIH Udruženje Znamen: Pohod na Stari grad Dubrovnik

Udruženje Znamen: Pohod na Stari grad Dubrovnik

default
Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

JU KSC i Radio Ilijaš i Udruženje Znamen u sklopu programa „Ilijaških dana 2024“ organizovali su danas  Pohod na Stari grad Dubrovnik u Ilijašu. Pohodnici su jutros u devet sati krenuli put naših spomenika kulture.

Čas historije na lokalitetu održali su članovi Fondacije Starobosanski grad Dubrovnik na čelu s profesorom Pericom Mijatovićem, a učesnici su mogli pogledati i izložbu fotografija dosad pronađenih artefakata.

Cilj  pohoda je  promocija, upoznavanje i  približavanje kulturno-historijskog naslijeđa naše općine među mladima, kao i omladinsko druženje. Naši spomenici Stari grad Dubrovmik i Nekropola Kopošići dugo su vremena bili zaboravljeni i zapostavljeni, a u posljednje vrijeme zahvaljujući entuzijastima, Fondaciji, naučnim radnicima, Općini Ilijaš, kao i određenoj podršci viših nivoa vlasti dosta se radi na revitalizaciji i revalorizaciji ovog područja koje osim svoje kulturne, historijske vrijednosti, ima i veliki turistički  potencijal. Interes za Dubrovnik povećao se nakon 2015. godine i arheološkog iskopavanja nekropole stećaka Kopošići, odnosno grobova srednjovjekovne bosanske vlastele, koja je i vladala srednjovjekovnim gradom Dubrovnikom. Ti velikaši, iz roda Batić-Mirković, svrstavaju se u sam vrh srednjovjekovne bosanske vlastele, bili su veliki bosanski knezovi na dvoru kralja Tvrtka I (Mirko Radojević) ili Batić Mirković na dvoru Tvrtka II. Riječ je o istaknutim historijskim ličnostima”, kazao nam je  Faris Marukić, profesor historije  iz Udruženja Znamen.

Udaljenost od centra Ilijaša do historijskog područja Stari grad Dubrovnik i Nekropola Kopošići iznosi oko 12-15 km što je čini idelanom za izlet u prirodi i upoznavanje mladih ljudi sa prirodom te kulturno-historijskom baštinom koje se nalaze u blizini našeg grada.

Posljednjih nekoliko godina Općina Ilijaš trudi se pronaći novac za finansiranje konzervatorsko-restauracijskih radova, arheoloških istraživanja, te uređenja pristupnih cesta kako bi ovaj starobosanski grad dobio mjesto kakvo zaslužuje u historiografiji, ali i na mapi turističkih posjeta.