Naslovnica BIH U tunelima Ravne otkrivena najveća koncentracija negativnih jona na svijetu

U tunelima Ravne otkrivena najveća koncentracija negativnih jona na svijetu

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Protekla 2023. godina je bila najuspješnija godina za Fondaciju „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ od njenog osnivanja 2005.godine. Lokacije u Visokom postale su vrhunska arheološka, turistička, naučna, kulturna, sportska, volonterska i umjetnička destinacija s rekordnim brojem posjetilaca, a tokom protekle godine ta brojka je dostigla skoro 200.000 posjetilaca.

Pored nabrojanih uspjeha u prošloj godini, Fondacije je nastavila i sa arheološkim radovima, a tokom godine su se desila i brojna otkrića koja mijenjaju svjetsku historiju. Sa osnivačem Fondacije i pronalazačem bosanskih piramida dr. Semirom Osmanagićem smo razgovarali i saznali koja su to tri otkrića obilježila prošlu godinu.

– Ispod Bosanske doline piramida nalazi se mreža tunela koja se proteže na nekoliko nivoa i koja je duga barem stotinu kilometara, a mi smo do sada uspjeli da očistimo 3,2 kilometra. U tunelima „Ravne 3“ koje smo otkrili 2018. godine došli smo do otkrića najvećeg suhozida čija je dužina preko pet metara, a u pitanju je fenomen koji se sreće hiljadama godina unazad i prisutan je širom Mediterana. Otkriće suhozida te dužine je jedno od tri najznačajnija koja smo imali tokom prošle godine. Drugo otkriće su ulazi u nove tunele koje smo nazvali „Ravne 6“ a koje se desilo u oktobru mjesecu prošle godine. Naš tim volontera na čelu sa našom arheologinjom je otkrio ulaz u tunele i otvorenu sekciju dužine 70 metara, sa suhozidovima koji zatvaraju ulaze u bočne prolaze što je scenarij kao i kod svih tunela koje smo pronašli, a u godinama koje dolaze u ovim tunelima očekujemo velike radove, ali i spektakularna otkrića. – kazao nam je dr. Osmanagić.

Najznačajnije otkriće tokom prošle godine se desilo u tunelima Ravne, destinaciji koja godišnje privlači desetine hiljada gostiju iz cijelog svijeta.

– U našem Prahistorijskom podzemnom kompleksu tunela Ravne smo otkrili 10 energetskih fenomena, među njima su odsustvo svih negativnih zračenja, najbolje frekvencije elektromagnetizma, ultrazvuka, originalna Šumanova rezonanca, visok nivo orgonske, životne energije, kao i najviša koncentracija negativnih jona na svijetu. Negativni joni su blagotvorni za ljudski organizam i zdravlje, a do sada najveće koncentracije koje su izmjerene u svijetu su bile 100.000 negativnih jona po cm3 u Zimbabveu i na Nijagarinim vodopadima, dok smo kod nas u Bosanskoj dolini piramida u mjesecu novembru prošle godine izmjerili nevjerovatnih 284.000 negativnih jona po cm3, što je najveća izmjerena koncentracija ikada i bilo gdje na svijetu. – otkrio nam je dr. Osmanagić.

Vrijedni tim Fondacije nastavlja sa radovima i promocijom bosanskih piramida, Visokog i naše zemlje u svijetu, a nadamo se da će i 2024. godina biti uspješna za ovaj sjajni tim ljudi predvođen dr. Osmanagićem.

(visoko.ba)