Naslovnica BIH U Rajlovcu svečano obilježena 18. godišnjica Oružanih snaga BiH

U Rajlovcu svečano obilježena 18. godišnjica Oružanih snaga BiH

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Svečanim postrojavanjem komandi i jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 30. novembra 2023. godine, u kasarni „Rajlovac“ u Sarajevu, obilježen je 1. decembar – Dan OS BiH i osamnaesta godišnjica od njenog formiranja.

Prigodnim govorima obratili su se predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić ovom je prilikom istakao važnost postojanja i značaj Oružanih snaga BiH, kao osnova sigurnosti i stabilnosti države Bosne i Hercegovine. Istakao je da su OS BiH, bez sumnje, bolji dio našeg društva i pokazatelj da se reforme u Bosni i Hercegovini mogu provoditi na uspješan način.

General Mašović je svim pripadnicama i pripadnicima OS BiH čestitao Dan OS BiH, te naglasio: „Ovaj dan je prilika da se zahvalimo svakom pojedincu u OS BiH na hrabrosti, požrtvovanosti i odanosti, koja čini našu zemlju sigurnijom i jačom, kao i ulozi u očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.“

Mašović je izrazio zahvalnost na nesebičnoj podršci međunarodnim partnerima u nizu područja koja su od krucijalne važnosti za OS BiH, te naglasio da će OS BiH nastaviti izvršavati sve svoje zadatke koji pomažu da država BiH bude kredibilan partner na međunarodnom planu, kao i na planu jačanja regionalne saradnje.

Pripadnici OS BiH potom su prezentirali taktičkо-tehnički zbor, strojeve radnje i postupake Počasne jedinice, demonstrirana je borba prsa u prsa te dio naoružanja koji je na upotrebi u Oružanim snagama BiH. Na kraju ceremonije izvršena je dodjela nagrada i ostalih stimulativnih mjera zaslužnim pripadnicima OS BiH.