Naslovnica ILIJAŠ U Kozarcu ispraćaj 284 šehida: Organizovan prijevoz iz Podlugova

U Kozarcu ispraćaj 284 šehida: Organizovan prijevoz iz Podlugova

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Od maja do augusta 1992. godine na području Prijedora i Kozarca ubijeno je više od 3.500 hiljade ljudi, žena, staraca i djece od kojih su većina bili Bošnjaci muslimani.

Tijela ubijenih su zatrpavana u jame, rudničke iskopine i namjenske masovne grobnice. Pojedina su po nekoliko puta vađena i premještana na druge lokacije s ciljem da budu bolje skrivena.

SlikaPosljednja, a ujedno i do sada najveća masovna grobnica kako u BiH, tako i u Evropi, je pronađena u Tomašici iz koje je samo prošle godine ekshumirano 275 kompletnih i 160 nekompletnih tijela.

Na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi, prema posljednjim informacijama iz Instituta za traženje i identifikaciju nestalih, bit će pokopano 284 šehida, prvenstveno ekshumiranih iz masovne grobnice Tomašica, potvrđeno je iz Rijaseta IZBiH.

Ukoliko neko želi da prisustvuje dženazi, prijevoz je obezbijeđen za sve zainteresovane.

Potrebno je da se u toku današnjeg dana, tj. 19.7.2014. godine prijavite kod imama Asmira ef. Salihovića u Podugovima.

Kolektivna šehidska dženaza ubijenim Prijedorčanima i Kozarčanima će biti u Kozarcu, u nedjelju, 20. jula 2014. godine, na stadionu ”Bratstvo”, s početkom u 9.30 sati. Dženazi će prisustvovati reisu-l-ulema, Husein ef. Kavazović, koji će predvoditi dženazu-namaz.