Naslovnica BIH U KCUS-u će od ponedjeljka ponovo biti dozvoljene posjete pacijentima, poznato i...

U KCUS-u će od ponedjeljka ponovo biti dozvoljene posjete pacijentima, poznato i u kojem terminu

Foto: D. S./Klix.ba
Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Vršilac dužnosti generalnog direktora KCUS-a Alen Pilav osvrnuo se na problem posjeta ovoj ustanovi i prigovora građana koji su se odnosili na dosadašnje ponašanje rukovodstva kada je riječ o posjetama pacijentima.

Kako je naglasio Pilav, problem organizacije posjeta je već duže prisutan na KCUS-u.

“I prije imenovanja za v.d. generalnog direktora bio sam upoznat s prigovorima građana na zabranu posjeta hospitaliziranim pacijentima na KCUS-u. Upravo zbog toga sam odmah nakon imenovanju pokrenuo proceduru za odobrenje posjeta. Ne želim ulaziti u propitivanje opravdanosti dosadašnje zabrane posjeta, ali smatram da nije ispravno da KCUS bude jedina bolnica koja ne odobrava posjete. To je čak bila i dužnost KCUS-a u skladu sa Zakonom o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata, koji propisuje da pacijenti tokom boravka u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi imaju pravo primanja posjeta saglasno kućnom redu zdravstvene ustanove”, rekao je Pilav.

Nakon što su ispoštovali sve procedure i uvidjeli da ne postoje zapreke, odlučili su, kako navodi Pilav, da vrate mogućnost posjeta.

“Stoga mi je veliko zadovoljstvo da informišem građane da već od ponedjeljka mogu posjetiti članove porodice i prijatelje koji leže na KCUS-u. Na web stranici KCUS-a ćete pronaći sve detalje vezane za termine posjeta, maksimalan broj posjetilaca, vrijeme zadržavanja i druge procedure kojih se posjetioci moraju pridržavati. Posjete će se za sada odvijati u terminu od 15 do 16 sati, ali već radimo na tome da se reguliranje posjeta modernizira po uzoru na sisteme koji se uspješno primjenjuju u drugim kliničkim centrima svijetu, a koji olakšavaju odvijanje posjeta kako za pacijente, tako i za uposlenike i posjetitelje”, ističe Pilav.

Objasnio je i zašto se menadžment odlučio za ovu odluku.

“U skladu sa savremenim trendovima u medicini, dozvolom posjeta hospitaliziranim pacijentima želimo omogućiti bolji oporavak, ali i, koliko je moguće ugodniji boravak u bolnici. Direktni kontakt s porodicom i prijateljima pozitivno se odražava i na sam proces ozdravljenja, jer to oboljelima daje dodatnu snagu i motiv za brže izlječenje. Posjete su dobre ne samo za pacijente već i za njihovu porodicu koja se brine za njihovo zdravlje i život”, ističe Pilav.

Naglašava i kako je zabrana posjeta posebno teško pogađala oboljele pacijente i njihovu rodbinu.

“Mnogi od njih su na KCUS-u provodili svoje posljednje dane i sate, bez mogućnosti da se vide s najbližima i da se s njima oproste. Obzirom na osjetljivost ove kategorije, posjete pacijentima u terminalnoj fazi neće biti vremenski ograničene, ali se dozvoljavaju se isključivo članovima uže porodice. Opravdanje za zabranu posjeta ne može biti to da nemamo dovoljan broj medicinskog osoblja i osoba koje održavaju higijenu. Štednja ne smije biti važnija od dobrobiti pacijenata. Na ovaj način dodatno otvaramo KCUS, jer naš zadatak je da budemo na usluzi građanima, a ne da se od njih krijemo i zatvaramo”, zaključio je Pilav.

(klix.ba)