Naslovnica IZDVOJENO U Ilijašu održan tradicionalni Božićni koncert (FOTO)

U Ilijašu održan tradicionalni Božićni koncert (FOTO)

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva  Napredak Ilijaš održan je 16. decembra  2023. godine  već tradicionalni Božićni koncert u kino sali KSC Ilijaš. Ovo je deveti  po redu Božićni koncert koji organizira HKD Napredak Ilijaš za građane Ilijaša, ali i drugih općina. Uvijek je cilj poslati svijetu poruke zajedničke radosti, mira i zajedništva.

Na koncertu su nastupili  članovi HKD Napredak Kreševo, HKUD “Gromiljak” Kiseljak i fra Mirko Majdandžić i mladi tamburaši župe Brestovsko.

Predsjednik HKD Napredak Ilijaš Stanko Ivanić kaže da ove godine HKD Napredak ima više razloga za slavlje.

–Ovo je deveti po redu već tradicionalni Božićni koncert koji HKD Napredak organizuje u Ilijašu, nismo organizirali samo jednu godinu zbog pandemije koronavirusa. Ove godine obilježavamo i dva vrijedna jubileja-100 godina od osnivanja HKD Napredak u Taračin dolu i 10 godina obnove rada podružnice HKD u Ilijašu. Imamo i božićni domjenak i neizostavnu podjelu paketića za djecu posjetitelje i djecu iz Udruženja Budi mi drug. Božićni koncert je finale lijepih slika koje šaljemo iz Ilijaša. Njegujemo, uz čuvanje kulture, običaja i jezika i toleranciju i razumijevanje,  a to su svojim nastupom pokazali i naši večerašnji gosti, naglašava Ivanić.

Koncertu je i ove, kao i prethodnih godina, prisustvovao načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić. Općina Ilijaš finansijski podržava rad HKD Napredak kao i ovaj lijepi koncert već devetu godinu.

–Prije svega želim čestitati našoj podružnici HKD Napredak na 10 godina uspješnog rada i organizaciji ovog koncerta. Koristim priliku da uputim čestitku svim vjernicima katolicima povodom Božića, da im poželim obiteljsku radost, sreću i uspjeh i svima nama želim puno ljepšu sljedeću godinu. Ovu godinu i narednu godinu mi u Ilijašu možemo s radošću dočekati, puno toga lijepog i dobrog smo uradili i napravili smo ovdje ambijenti gdje građani svih vjera i uvjerenja žive dostojanstveno. To je naše opredjeljenje i želim da i sljedeću godinu dočekujemo s radošću, nadom i optimizmom u bolju, svjetliju i sgurniju budućnost, kazao je načelnik Fazlić.

Fra Mirko Majdandžić redovan je gost Božićnog koncerta u Ilijašu, ovaj put kao predstavnik župe Brestovsko. Fra Mirko veli da su blagdani prilika za razmjenu pozitivne energije i dobrote među ljudima.

–Božić je najradosniji blagdan kod kršćana. U Božiću Bog pokazuje da voli čovjeka, dolazi među sve ljude, hoće da kaže da smo Njegova djeca što znači da smo svi braća i sestre i zato bi čovjek trebao biti sretan i radostan. Mi imamo sad teške životne okolnosti, zemlja sve praznija, prilično smo siromašni kao narod, ali trebalo bi imati pouzdanja jer je Božija ipak zadnja. Ovdje u vrijeme adventa i priprave za Božić, idući Bogu ususret ne može se biti neaktivan i ne može se spavati nego trebamo dobrotu koju je Bog dao svakom čovjeku da svi međusobno dijelimo. Ja kad sa djecom pošaljem publici pozitivnu energiju publika mi pozitivno i uzvrati, a ne negativno, trebamo dijeliti dobro pa će nam se dobro dobrim i vratiti, poručio je fra Mirko.

Ovom prilikom uručene su zahvalnice za sponzore i donatore, te plakete ljudima koji su najviše doprinijeli obnovi rada HKD Napredak Ilijaš, afirmaciji i djelovanju podružnice počasnom predsjedniku HKD Napredak BiH monsinoru Franji Topiću i dugogodišnjem predsjedniku i članu podružnice Ilijaš profesoru Iljki Bariću.

Voditeljice su bile Željka i Ljiljana iz Vukovara koje su svojim humorom doprinijele i inače odličnoj atmosferi ove ilijaške večeri.

Koncertu su, između ostalih, prisustvovali  i predstavnici javnog i političkog života Ilijaša, lokalni vjerski službenici, veliki broj djece koju je nakon koncerta, prigodnim paketićima, posebno obradovao Djed Mraz.

Nakon koncerta za sve učesnike i goste priređen je tradicionalni domjenak i nastavak veselog druženja u posebnoj dvorani KSC Ilijaš.

(radioilijas.ba)