Naslovnica BIH U Hrvatskoj jeftinije gorivo od naredne sedmice, blagi pad cijena i u...

U Hrvatskoj jeftinije gorivo od naredne sedmice, blagi pad cijena i u BiH

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U Hrvatskoj bi u narednoj sedmici trebalo doći do pojeftinjenja goriva, a cijene su u blagom padu i u Bosni i Hercegovini.

Kako RTL javlja cijena benzina u Hrvatskoj bi trebala ostati ista, dok će dizel biti jeftiniji za četiri centa po litri.

To znači da će cijena benzina ostati 1,56 eura, dok će dizel pojeftiniti na 1,52 eura.

Hrvatski ministar privrede i održivog razvoja Davor Filipović ocijenio je, govoreći o cijenama goriva, početkom prošle sedmice da je teško prognozirati kretanje cijena goriva s obzirom na nestabilnu geopolitičku situaciju.

“S obzirom na geopolitička kretanja i općenito na nestabilno vrijeme u kojem živimo, jako je teško dugoročno bilo što prognozirati. Trenutno su cijene stabilne, jedino što mogu garantirati je da će vlada i dalje činiti sve kako bismo imali cijene goriva koje su među najnižima u Evropskoj uniji”, poručio je.

Kada je riječ o BiH u odnosu na septembar je došlo do blagog pojeftinjenja te se u Sarajevu litar dizela kreće od 2,66 KM do 2,91 KM po litri.

Cijena benzina se kreće u rasponu od 2,51 KM do 2,71 KM po litri.

Podsjetimo, u glavnom gradu BiH krajem septembra cijena dizela je išla do 3,06 KM, dok je cijena benzina iznosila najviše 2,96 KM po litri.