Naslovnica BIH U gradovima širom Bosne zrak danas nezdrav za stanovništvo

U gradovima širom Bosne zrak danas nezdrav za stanovništvo

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Kvalitet zraka danas je vrlo nezdrav na području Tešnja, u kojem je indeks kvaliteta iznosio 228, dok je zrak nezdrav za stanovništvo na području Sarajeva, Bihaća, Zenice, Banje Luke, Tuzle.

U situaciji sa vrlo nezdravim zrakom, kao što je u Tešnju, kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana vjerovatnoća negativnih posljedica je po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Indeks kvaliteta zraka u 11 sati u Sarajevu je iznosio 191, Zenici 184, a Banjoj Luci 174, te Tuzli 173.

Takođe zrak je nezdrav na području Bihaća i Ilijaša, u kojima je izmjereni indeks kvaliteta zraka iznosio je 191 i 184, te Visokog i Vogošće i u kojima je indeks kvaliteta zraka iznosio 174 i 171.

U takvim uvjetima moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti, dok bi produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Za osjetljive grupe stanovništva zrak je nezdrav na području Maglaja i Jajca u kojima je indeks kvaliteta zraka iznosio 135 i 129.

Kvalitet zraka jedino je dobar na području Mostara gdje je indeks kvaliteta zraka u 11 sati iznosio 29.

Podaci o kvalitetu zraka na području BiH prikupljaju se sa zvaničnih mjernih stanica, a dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Zavoda za javno zdravsto Kantona Sarajevo, dio u nadležnosti Tuzlanskog kantona, te Američke ambasade u BiH.