Naslovnica ILIJAŠ U Biznis centru otvorena Izložba slika i grafika pod nazivom „Koktel“ Endi...

U Biznis centru otvorena Izložba slika i grafika pod nazivom „Koktel“ Endi Vorhol i ja, autora Ismeta Hadžića

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Izložba slika i grafika pod nazivom „Koktel“  Endi Vorhol i ja, autora Ismeta Hadžića, svečano je otvorena u Biznis centru Ilijaš, kao jedan od prvih kulturnih sadržaja Manifestacije  „Ilijaški dani 2024“.

Izložba se organizuje u saradnji sa Bošnjačkom zajednicom kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini, te nakon predstavljanja u brojnim gradovima bh. dostupna je i ilijaškoj javnosti.

Dobrodošlicu posjetiteljima poželio je predsjednik OO Manifestacije „Ilijaški dani“ i direktor JU KSC i Radio Ilijaš Nermin Hodžić kazavši da je Ismet Hadžić poznati akademski slikar iz Rožaja,  te da je inspiraciju za nastanak ove izložbe dobio slučajno boraveći kod sina u Njujorku, gdje se na nekoj pijaci prodavao originalni plakat sa izložbe Endija Vorhola na kojem su bile predstavljene moderne ženske cipele, koje su djelovale kao odgovor na njegove sirotinjske patike i opanke, zatečene u rožajskim šumama, kao kontrast iz kojeg je crpljena inspiracija. Naveo je da je velika čast na ovogodišnjim „Ilijaškim danima“ koji su  unaprijeđeni i po dužini trajanja i kvalitetu sadržaja, upriličiti izložbu poznatog i cijenjenog umjetnika poput Ismeta Hadžića, te zahvalio BZK Preporod BiH i Općini Ilijaš na podršci u realizaciji ovog programskog sadržaja.

Predsjednik BZK Preporod BiH prof. dr. Sanjin Kodrić kazao je ovom prilikom da je Endi Vorhol svjetski poznato ime, slikar svjetskih makro zvijezda (između ostalog i glumice Merilin Monro, kao i markentiškog proizvoda konzerve Kembel supa. Postao je poznat sa još nekoliko slikara po pokretanju slikarskog pravca nazvanog pop-art (popularna umjetnost). Kodrić je također kazao da Rožaje i Ilijaš imaju određenih sličnosti, kao male sredine  nešto udaljenije od velikih gradskih centara, koje velika umjetnost i ovakve izložbe često zaobiđu, te je time značaj postavke ovih grafika i slika u Ilijašu još veći.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić otvorivši Izložbu spomenuo je da je Ilijaš industrijski grad, vezan za nastanak velikih firmi, a da je izuzetno važno što posljednjih godina i kulturni i društveni život dobiva na značaju, te se nada da će još više ovakvih sadržaja biti i u budućnosti, te se posebno zahvalio na saradnji BZK Preporod BiH, BZK Preporod Ilijaš koji su, uz JU KSC i Radio Ilijaš kao nositelje aktivnosti,  značajan faktor u obogaćivanju ilijaške kulturne scene.

Biografija autora : Ismet Hadžić je rođen u Rožajama 1947. godine. Akademiju likovnih umjetnosti diplomirao je u Prištini. Specijalizovao je slikarstvo u Moskvi kao stipendista fonda “Mošo Pijade”. Redovni je član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti Crne Gore, Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1972. godine, Likovnog kluba “Kula” iz Rožaja i SULU-a. Osvojio je veliki broj nagrada i priznanja. Do sada je imao 42 samostalne i 320 kolektivnih izložbi, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Koautor je pjesničko grafičke mape “Posmatrač 2”.

U sklopu programa „Ilijaških dana“ planirane su još i sljedeće izložbe u Biznis centru: Nošnje naroda u BiH u subotu 06.07. 2024. godine,  a u ponedjeljak 15.07.  -Biodiverzitet na poštanskim markama socijalističke Jugoslavije 1944.-1992. autori dr.sc. Suvad Lelo i Enver Lokvančić, Artefakti posvećeni XIV ZOI-a u Sarajevu iz Privatne kolekcije “Lelo“ autori dr.sc. Suvad Lelo i dr.sc. Mirzeta Kašić-Lelo.  U četvrtak 18.07. bit će upriličena i izložba Industrijsko naslijeđe BiH  na Trgu „Alija Izetbegović“.

(radioilijas.ba)