Naslovnica BIH Tužilaštvo otkriva: Ovo su detalji opsežne akcije širom Bosne i Hercegovine

Tužilaštvo otkriva: Ovo su detalji opsežne akcije širom Bosne i Hercegovine

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U Sarajevu je velika policijska akcija protiv osoba povezanih s međunarodnim narkokartelom. Među uhapšenima su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provedbu zakona.

“Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana krivična djela”, rekao je glasnogovornik Državnog tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Prema saopćenju sigurnosih agencija, operativna akcija rezultat je zajedničkog rada Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) s Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA), a podršku na terenu pružaju Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Međunarodnu podršku su pružili američki FBI, DEA i Europol.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), kao što je portal Radiosarajevo.ba ranije pisao, proveli su u ponedjeljak ujutro, 22. aprila, pretrese na više lokacija u Sarajevu.

Među lišenima slobode su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

Akcijom rukovodi Tužilaštvo BiH, a mete akcije su osobe povezane s narko kartelom Edina Gačanina Tita.

Akcija se provodi u na nekoliko lokacija u gradu, a specijalci su bili u sarajevskim naseljima Breka, Ciglane i Dolac Malta.

Kako je javio reporter Radiosarajevo.ba u prostorije MUP-a KS oko 11.45 sati sprovedeno je sedam osoba koji su uhapšeni u današnjoj akciji.

“Pred MUP-om je veliki broj policijskih “marica”. Jedan po jedan od uhapšenih su u pratnji jakih policijskih snaga uvedeni u prostorije MUP-a KS. Ukupno je sedam osoba”, rekao je reporter portala Radiosarajevo.ba s mjesta događaja.

Policijski organi u BiH još nisu objavili imena uhapšenih, a prema informacijama našeg portala osumnjičeno će biti više od 15 osoba, a među njima su i biznismen Gordan Memija i Mustafa Selmanović, šef Specijalne policijske jedinice FUP-a.

Nepotvrđeno, među privedenim su još Adin Ćatić, Dražen Čobović, Senad Kadić, Emir Druškić i Ibro Miladin.

Podsjetimo, Edin Gačanin je u martu 2023. završio na crnoj listi Ministarstva finansija i trezora SAD. Za njega su naveli da je jedan od najvećih svjetskih trgovaca drogom.

“Rođen je u Sarajevu i vođa je Kartela Tito i Dinokoji uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH. Pored trgovine drogom u velikom broju zemalja, Gačaninov kartel bavi se i pranjem novca i usko je povezan sa grupom organiziranog kriminala Kinahan, transnacionalnom kriminalnom organizacijom koja je već stavljena na listu OFAC prema Izvršnoj uredbi 13581, koja je dopunjena Izvršnom uredbom 13863, zbog uloge koju ima kao važna transnacionalna kriminalna organizacija”, naveli su tada iz Ministarstva finansija i trezora SAD.