Naslovnica ILIJAŠ Sutra u 10:45 sati tužni ispraćaj 14 žrtava srebreničkog genocida

Sutra u 10:45 sati tužni ispraćaj 14 žrtava srebreničkog genocida

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U Gradskim grobljima Visoko danas su obavljene i posljednje pripreme pred sutrašnji ispraćaj 14 posmrtnih ostatak žrtava genocida u Srebrenici. Tabuti sa pronađenim ostacima žrtava su prebačeni u vozila kojima će sutra u 10:00 sati iz Visokog krenuti put vječnog smiraja u Potočarima.

Vozila sa posmrtnim ostacima će tokom današnjeg dana i večeras biti pod policijskim nadzorom, a sutra od 10:00 sati počinje i prigodan program ispraćaja.

– Kolona će iz Visokog ići kao i prethodnih godina ustaljenom rutom, a planirana su zaustavljanja u Ilijašu, Vogošći, te u Sarajevu ispred Predsjedništva BiH, nakon čega će se vozila uputiti prema Potočarima.

Prolazak kroz Ilijaš uz zaustavljanje planirano je u 10:45 sati.

Ovu priliku koristim da pozovem sve Visočane i ljude iz drugih gradova da se i ove godine okupe u što većem broju na ispraćaju i na dostojanstven način isprate nevine žrtve stradale u genocidu u Srebrenici. – kazao nam je direktor JKP „Gradska groblja“ Visoko, Dženan Šabanović.

Ove godine je identificirano 14 osoba koje će biti ukopane u Potočarima. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine. Ove godine zajedno će biti ukopani i braća Efendić, Hasib i Ćamil.