Naslovnica BIH Stotine građana u BiH obilježilo godišnjicu februarskih protesta

Stotine građana u BiH obilježilo godišnjicu februarskih protesta

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Širom Bosne i Hercegovine obilježen je 7. februar, godišnjica najvećih protesta u poslijeratnoj historiji naše zemlje.

U Tuzli se okupilo nekoliko stotina radnika i građana, a protestovali su ispred uništene zgrade Vlade TK gdje su svoje nezadovoljstvo na bini izražavali predstavnici sindikata i obespravljeni radnici.

Okupljeni su ponovili svoje zahtjeve od prošle godine, a istakli su kako niti jedan od njihovih nagomilanih problema nije riješen.

Zeničani su godišnjicu 7. februara obilježili na Trgu Alije Izetbegovića kojega su simbolično preimenovali u “Trg Sedmi februar”. Građani su podcrtali da vlasti još uvijek nisu ispunili njihove zahtjeve od prošle godine.

Stotinjak Bišćana se okupilo na centralnom gradskom trgu gdje su napomenuli činjenicu da ni pet mjeseci nakon izbora Unsko-sanski kanton nema konstituisanu vladu. Skup koji je počeo oko 12 sati nije bio najavljen. ali na sreću nije bilo problema.

I u Banjoj Luci danas se okupilo desetak članova nevladinih organizacija da bi građane podsjetili na proteste održane prošle godine. Okupljeni su izrazili želju za nenasiljem, ali smatraju da je situacija takva da, ukoliko se nešto ne promijeni, može se očekivati iskazivanje nezadovoljstva građana.