Naslovnica BIH Sjećanje na Zlatne ljiljane: Safet Isović-Tigar sa Žuči poginuo je prije 31...

Sjećanje na Zlatne ljiljane: Safet Isović-Tigar sa Žuči poginuo je prije 31 godinu braneći Sarajevo

Foto: Arhiv / Safet Isović - Tigar sa Žuči
Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Prije 31 godinu na današnji dan poginuo je Safet Isović, zamjenik komandanta 2. Viteške motorizovane brigade Armije RBiH, u oslobađanju Mijatovića Kose od agresora.

Na mjestu njegove pogibije svake godine se obilježava godišnjica oslobađanja ovog područja od agresorskih snaga i pogibije ratnog heroja, dobitnika najvećeg ratnog priznanja ‘Zlatni ljiljan’ i odlikovanja za vojne zasluge sa Zlatnim mačevima.

Brojne delegacije, članovi porodice, rodbina, prijatelji i saborci na ovom mjestu odaju počast i evociraju uspomene na 12. juni 1993. godine, kada su se na tom mjestu i okolnim područjima Novog Grada vodile žestoke borbe u odbrani od agresorskih snaga.

Predsjednik UO Udruženja 2. Viteške brigade Novi Grad Sead Čardaklija ranije je podsjetio da se 12. juna 1993. godine na Mijatovići Kosi odigrala značajna bitka za odbranu Sarajeva u kojoj su borci Armije RBiH, vođeni hrabrim komandantima i komandirima izvojevali pobjedu u jednoj munjevito izvedenoj, a hrabro osmišljenoj akciji.

Nažalost, u toj bici život je izgubio Safet Isović kojeg su borci odmilja zvali Tigar sa Žuči i njegovi saborci Amir Šabanović, Esad Čolaković i Zulfo Dizdarević.

Safet je poginuo u jeku oslobađanja ovog prostora, u 27. godini života, ne dočekavši vijest da je Mijatovića Kosa oslobođena. Iza njega su ostali četverogodšnji sin i trogodišnja kćerka.

(radiosarajevo.ba)