Naslovnica BIH Sjećanje na dobitnika Zlatnog ljiljana Zaima Begića iz Župče

Sjećanje na dobitnika Zlatnog ljiljana Zaima Begića iz Župče

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Begić Zaim rođen je 11.1.1955. godine u mjestu Župča kod Breze. Od 1973. godine radio je u GP Putu, Unioninvestu i rudniku Breza. Na privremeni rad u Njemačku odlazi u martu 1989. godine, a u Župču se vraća da bi dao svoj glas za suverenu BiH.

Umjesto mirnog života u Njemačkoj, on se odlučuje za ostanak i borbu za državu.

U Župči ostaje sa svojom suprugom Dževdetom, sinovima Fadilom i Osmanom, i sa svojim roditeljima.

U rodnoj Župči, početkom agresije na BiH, započinje njegov diverzantski put. Zelena beretka na glavi od prvog dana rata zaštitni je znak ovog brezanskog zlatnog ljiljana.

Sa prvom diverzantskom grupom u Župči, koja će vremenom prerasti u IDV Ruhla, polazi u prvu akciju. Akcije IDV-a Ruhla kao i akcije koje su izvodili diverzanti odreta “Sretno” izdvojili su borce koji su sačinjavali sastav prve brezanske diverzantske čete. Svi uspjesi ove jedinice, a bilo ih je dosta, vezani su za ime Zaima Begića.

U mjesecu oktobru 1994. godine, bolest ga je odvojila od njegovih suboraca. Nakon operacije i povratka na liječenje u Sarajevu, priroda bolesti mu ne dozvoljava da nastavi svoj ratnički put. Njegov put nastavljaju diverzanti i borci Breze.

Na današni dana, 26. juna 1996. godine, Breza i RBiH izgubila je velikog čovjeka, patriotu i zaljubljenika u svoj grad – dobitnika najvećeg ratnog priznjanja “Zlatni ljiljan” – Zaima Begića Zajčeta.

Opaka bolest bila je jača i Zajče je u 41. godini svog života preselio na ahiret, ostavivši iza sebe sinove Fadila i Osmana, suprugu Dževdetu, braću, sestre i komšije, da nastave putem kojim je on išao, a to je put pravde i ljubavi prema domovini.

Porodica Begić je u naselju Župča prije tri godine podigla spomen tablu Zaimu i njegovim suborcima koji su u prvim danima agresija na BiH stali u njenu odbranu.

Na spomen tabli nalaze se imena Zaimovih suboraca, te isječci iz novina i njihove fotografije.