Naslovnica BIH Sarajevo se jutros guši u smogu, alarmantne vrijednosti zagađivača u zraku

Sarajevo se jutros guši u smogu, alarmantne vrijednosti zagađivača u zraku

(Foto: I. L./Klix.ba)
Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas
Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, suočava se s ozbiljnim problemima zagađenja zraka, što je postalo još očiglednije jutros kada je grad zauzeo drugo mjesto na listi najzagađenijih gradova u Svijetu.

Prema najnovijim podacima o kvaliteti zraka, indeks kvalitete zraka (AQI) za Sarajevo iznosio je alarmantnih 235, čime se grad pozicionirao tik iza Lahorea u Pakistanu, koji je trenutno najzagađeniji grad na svijetu.

Ova visoka vrijednost AQI upućuje na ozbiljne probleme sa zagađenjem zraka u glavnom gradu BiH, što ima ozbiljne posljedice po zdravlje građana i okoliš.

AQI se mjeri na temelju koncentracije različitih zagađivača u zraku, uključujući čestice PM2.5 i PM10, dušikov dioksid, sumporov dioksid, ozon i druge štetne tvari. Visoki nivoi tih zagađivača mogu uzrokovati respiratorne probleme, kardiovaskularne bolesti i druge zdravstvene komplikacije.

Razlozi zagađenja zraka u Sarajevu su mnogobrojni, uključujući industrijske emisije, saobraćajne emisije, grijanje na drva i ugalj te topografske uvjete koji mogu pridonijeti zadržavanju onečišćujućih tvari u zraku. Ova situacija ukazuje na potrebu hitnih mjera i inicijativa kako bi se smanjilo zagađenje zraka i poboljšala kvaliteta života građana.

Vlasti, zajedno s lokalnim i međunarodnim partnerima, moraju poduzeti korake kako bi smanjile emisije izvorima zagađenja, poticali održive načine grijanja i promet, te educirali građane o važnosti očuvanja čistog zraka. Ova situacija također naglašava potrebu za globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promjena i smanjenju onečišćenja zraka na globalnoj razini.

(klix.ba)