Naslovnica ILIJAŠ Samouki harmonikaš Salih iz Ilijaša nije prestao svirati harmoniku iako mu je...

Samouki harmonikaš Salih iz Ilijaša nije prestao svirati harmoniku iako mu je granata odbila tri prsta desne ruke

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Ni danas, u svojoj 70. godini, ratni vojni invalid Salih Jekalović iz Ilijaša ne može se sjetiti kako je uopće došlo do toga da u svojoj osmoj godini, kao dječak, dođe do jedne male harmonike i počne svirati. Ne može se sjetiti, ali zna da mu je harmonika postala nešto bez čega ne može. Nažalost, u ratu je ostao bez tri prsta i mislio je da će ga to sputati da radi ono što najviše voli – da svira, ali volja i želja bile su jače.

Sjeća se da je u Ilijaš često dolazio Jovica Petković, poznati bh. harmonikaš, i da je, na molbu, dječaku Salihu nekoliko puta malo pokazao kako se svira ovaj instrument. Sve ostalo je Salih naučio sam.

A kada je odrastao, vrijeme je bilo da se lati posla. S obzirom na to da nije završio neku visoku školu, počeo je raditi u Rudniku „Breza“, kod svoga rođaka Alije Sirotanovića, najpoznatijeg rudara u bivšoj Jugoslaviji.

Kada bih vam pričao priče iz rudnika, trebalo bi mi više dana. Raditi u jami, često u mraku, prašini, i misliti šta bi se sve u trenutku moglo desiti, nije bilo lako. Kad bih došao kući, moja harmoničica bi me razveselila, a i djevojke su me voljele, jer sam im svirao, a one igrale u kolu – priča nam Salih.

Tako je bilo sve do rata, kada je otišao u rov.

– I dođe 1994. godina, granata mi odbi tri prsta desne ruke, one kojom sviram. To su bili moji najteži trenuci, mislio sam da više nikada zasvirati neću. Dan po dan, s ova dva prsta počeo sam pomalo svirati, ali fale ona tri što je mina odbila – pričao nam je svoju sudbinu rudar, samouki harmonikaš Jekalović, na vašaru u Gračanici.

Kad je Salih zasvirao, ljudi se uhvatiše u kolo.

– Pa, ljudi, čovjek svira s dva prsta kao da ima svih pet – bili su komentari većine prisutnih na vašaru.

Bilo je i bakšiša, a Salih onda i zapjeva „Sve behara i sve cvjeta“. Ponekad svira u duetu s Kasimom Rujnićem iz Tešnja. Saliha vole ljudi, posebno žene, jer on s njima obavezno ide na ekskurzije i svojom harmonikom ih uveseljava.

I brat Mirsad, koji je, nažalost, poginuo u ratu, bio je izvrstan harmonikaš.

Avaz.ba