Naslovnica BIH Sa zalaskom Sunca nastupa Nova hidžretska godina

Sa zalaskom Sunca nastupa Nova hidžretska godina

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Sa zalaskom sunca, tj. oglašavanjem mujezina s munara kojim pozivaju vjernike muslimane na akšamsku molitvu, večeras nastupa Nova hidžretska godina.

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1. muharrem 1446. hidžretske godine je nedjelja, 7. juli 2024. godine.

Centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Nove 1446. hidžretske godine održat će se u subotu, 6. jula, prije akšam-namaza, s početkom u 19.30 sati, u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Vaz će, kako prenosi Mina, kazivati prof. dr. Enes Ljevaković, zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U historijskom smislu Hidžra označava seobu Božijeg Poslanika Muhammeda, a.s., i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, koja se dogodila 622. godine po Isau, a.s.

To je jedan od najvažnijih događaja u historiji islama i označava prekretnicu u formiranju zajednice muslimana koja se temelji na požrtvovanosti, bratskoj ljubavi i solidarnosti. Zbog izuzetne važnosti ovog događaja, za vrijeme halife Omera, r. a., Hidžra je uzeta kao početak računanja muslimanskog kalendara.