Naslovnica BIH Rudari u FBiH dobijaju novi kolektivni ugovor kojim će im biti povećana...

Rudari u FBiH dobijaju novi kolektivni ugovor kojim će im biti povećana plata

Novi kolektivni ugovor za rudare u FBiH primjenjivat će se od početka do kraja 2024. (Foto: I. Š./Klix.ba)
Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj sjednici dala saglasnost na kolektivni ugovor u oblasti rudarstva, objasnivši šta će rudari time dobiti.

Između ostalog, kolektivnim ugovorom je precizirano da će poslodavac svaki mjesec donijeti odluku o određivanju neto satnice za prethodni mjesec u skladu sa finansijskim mogućnostima preduzeća, a ona ne može biti manja od tri KM, saopćili su iz Vlade FBiH.

Procentualno povećanje neto satnice između 2,70 KM i tri KM (od 11 posto) primjenjivat će se i u rudnicima u kojima se u trenutku stupanja na snagu ovog kolektivnog ugovora primjenjuje viša neto satnica od 2,90 KM za postojeće koeficijente složenosti svakog radnog mjesta.

Pravilnikom o radu, rangiranjem radnih mjesta u platne razrede i sistematizacijom radnih mjesta, poslodavac uz, kako su naglasili, obavezujuću konsultaciju sa reprezentativnim sindikatom utvrđuje koeficijent složenosti svakog radnog mjesta u omjeru od jedan do četiri, uz učešće predstavnika sindikata u radu odgovarajuće komisije, a u skladu sa pravilnikom o radu.

Ugovorom je utvrđeno i to da se osnovna plaća radnika uvećava za rad noću za 50 posto neto satnice, isto koliko i za prekovremeni rad, kao i rad u dane praznika koji su po zakonu neradni, a za rad na dan sedmičnog odmora 30 posto neto satnice.

Također je utvrđeno linearno povećanje svakom radniku na mjesečnom nivou u neto iznosu od 350 KM proporcionalno broju odrađenih sati u tom mjesecu te će ovo uvećanje biti posebno prikazano na platnoj listi.

Ukazali su da je kolektivnim ugovorom određeno da se osnovna plata povećava za 0,6 posto za svaku navršenu godinu penzionog staža, s tim da ukupno povećanje plate po ovom osnovu ne može biti veće od 20 posto. Uvećanje osnovne plate po osnovu minulog rada može se i, kako su obrazložili, povoljnije regulirati pravilnikom o radu i drugim dokumentima poslodavca.

Kolektivnim ugovorom je utvrđeno da je poslodavac obavezan radniku osigurati ishranu u toku radnog vremena, a ukoliko ne osigura, radniku se isplaćuje naknada u dnevnom iznosu u rasponu od 13 KM do 17 KM, tako da se kod onog poslodavca:

Koji je isplaćivao topli obrok u visini od 14 KM ili više, on ne može isplatiti u iznosu manjem od 17 KM;

Gdje je poslodavac isplaćivao 10 KM i više, iznos za ovu svrhu ne može biti manji od 13 KM.

Ovaj Kolektivni ugovor se zaključuje na period do 31. decembra 2024. godine, s mogućnošću produženja, a stupa na snagu od 1. januara sljedeće godine i bit će objavljen u Službenim novinama FBiH, saopćili su iz Vlade FBiH.

(klix.ba)