Naslovnica FOTO Restoran club “DIANA” uskoro slavi 35 godina postojanja

Restoran club “DIANA” uskoro slavi 35 godina postojanja

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Restoran club „DIANA“ u Ilijašu egzistira već dugi niz godina u vlasništvu porodice Ovčina. Lokal je otvoren tokom cijele godine i nalazi se u Alića han-u, u Ilijašu.

Zabave, svadbe, godišnjice, rođendani i povremeno zabavne večeri s live muzikom samo su dio onoga što Vam ljubazno osoblje ovog ugostiteljskog objekta nudi i organizuje, na obostrano zadovoljstvo. Sa suvlasnikom “Diane” Husnijom Ovčinom, razgovarali smo o nastanku “Diane” i vremenima u kojima je otpočela svoju dugogodišnju uspješnu tradiciju.

dsvadbaslika“Ono što je poznato jeste to da je Diana otvorena davne 1981. godine i u aprilu 2016. godine slavimo 35 godina postojanja. U samim počecima to je bio jedan mali gradski kafić koji je vremenom rastao i prerastao u restoran club kakvog ga danas poznajemo.

Od samih početaka “Diana” je bila mjesto susreta svih generacija čime se i danas ponosimo. Mnogi Ilijašani i gosti iz okruženja često vežu svoje najljepše uspomene upravo za nas. Laska nam kada nam prenose da su se upravo kod nas rodila mnogobrojna prijateljstva, ljubavi, sklopljeni brakovi itd.” kazao je Husnija.

“Diana”  se nalazi u dijelu Ilijaša koji i danas mnogi stari Ilijašani zovu Alića han ili Alića rampa. Husnija je otkrio zašto naziv “Diana”.

-”Diana” se ustvari trebala zvati Han, ali zbog tadašnjih admnistrativnih barijera morao se pronaći neki alternativni naziv koji bi bio prihvaćen od tadašnjih vlasti. Tako je Diana dobila ime po rodici koja je u to vrijeme boravila na odmoru sa roditeljima u našoj porodičnoj kući. Prihvaćeno je zbog univerzalnog i multietničnog karaktera” kazao je Husnija.

Diana stolovi

Kada spomenemo stari Alića han dođe se do zaključka da Ilijaš ima višestoljetnu tradiciju ugostiteljstva. Hanovi su podizani u svim manjim i većim mjestima, a posebno onim koja su se nalazila u blizini ili na raskrsnicama karavanskih puteva.

“To su bili objekti namjenski građeni za prihvat i odmor putnika. Hanovi su oduvijek predstavljali stjecišta dobronamjernih ljudi i putnika koji su se u njima odmarali, sklapali prijateljstva i ugovarali nove poslove. Ostaci starog Hana danas ogledaju se u jednom kamenu ili dijelu temelja koji svjedoče o njegovom postojanju. Ali najvrijednije i najstarije naslijeđe predstavlja stari hrast u našoj ljetnoj bašti čija se starost procjenjuje na nekoliko stotina godina, tačnije oko 500 godina. On svjedoči o vremenu koje je iza nas. On nam govori da se u ovom dijelu Ilijaša živjelo, gradilo, ali povrh svega vodila briga o prirodi i ljepotama koje nam ona pruža” istakao je Husnija.

Diana logo

Diana upošljava dvanaest stalnih usposlenika. Objekat je kapaciteta 400 mjesta, koji podrazumijeva restoranski i klupski dio te ljetnu baštu. Nacionalna, internacionalna i jela talijanske kuhinje prepoznatljiv su dio ponude Club-Restorana „DIANA“ koja se spremaju u krušnoj peći. Teleće pečenje sa toplim pogačicama je specijalitet kuće koji se posebno izdvaja iz ponude.

“Naša misija je i dalje pružanje najkvalitetnije usluge. Pored toga nastojimo i dalje gajiti tradiciju ugostiteljstva i svraćanja u Ilijaš. Time želimo dodatno podići turističke potencijale Ilijaša kako bi na taj način ujedno doprinijeli lokalnoj zajednici” istaknuo je Husnija, suvlasnik Club-Restorana “Diana” u Ilijašu.

Autor: Alma Omerović