Naslovnica ILIJAŠ Realizovani brojni projekti na zaštićenom području Bijambare

Realizovani brojni projekti na zaštićenom području Bijambare

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U petak je Općinskog načelnika posjetio direktor Kantonalne JU za zaštićena prirodna područja,       g. Osman Delić sa saradnicama g. Elmom Karović i g. Haritom Čolaković.

Povod sastanka je planiranje aktivnosti oko uspostavljanja autobuskog stajališta na Magistralnom putu M-18, koji će prije svega koristiti za potrebe posjetitelja zaštićenog prirodnog područja  Bijambare. 

Nadležna Služba za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Općine Ilijaš zajedno sa Direkcijom za magistralne puteve Kantona Sarajevo izlazila je na teren, i zajedno sa KJU za zaštićena prirodna područja pronašli su rješenje. U narednom periodu pristupt će se izradi idejnog projekta i pribavljanju potrebne dokumentacije o građenju.

Također je razgovarano i o proširenju postojećeg parking prostora za kojim se ukazala potreba zbog povećanog broja posjetitelja.

Direktor KJU za zaštićena prirodna područja g. Osman Delić je upoznao Općinskog načelnika sa realizovanim projektima u 2015. godini kao i planovima za 2016. godini. 

G. Delić je istakao da je: “zaštićeno područje Bijambara pokriveno video nadzorom, tako je sada bezbijednije za posjetioce, a oni koji nisu dobronamjerni na tom prostoru i koji uništavaju mobilijar sada će lakše biti sankcionisani. Urađena je i puštena u funkciju jedna zimska koliba sa 60-ak mjesta, koja je na raspolaganju posjetiocima ovog područja.  

Urađen je projekat i završena je tenderska dokumentacija “pećinskog čovjeka” u prostoru srednje Bijambarske pećine, završena je projektna dokumentacija i brzo će biti raspisan tender za bioprečistač i mastolo za eko centar. Završena je kompletna trim staza, postavljeno je 12 novih nadstrešnica sa klupama i korpama. U narednoj godini u saradnji sa Općinom Ilijaš nastojat ćemo rekonstruisati jedan dio staze kojom se kreće eko voz.

Federalnom ministarstva turizma i okoliša aplicirali smo projekat za jednu univerzalnu sportsku plohu za odbojku, košarku i fudbal na lokalitetu Bijambara.

Resorno Ministarstvo je predložilo Vladi Kantona Sarajevo da se izvrši legalizacija dva objekta bivše kasarne na Bijambarama kako bi se pristupilo izradi izvedbenog projekta i da bi se mogla tražiti sredstva za rekonstrukciju ovih objekata. 
Planiramo da u narednoj godini obezbijedimo sredstva za nabavku novog, savremenog vozića, a postojeći voz ćemo prebaciti na zaštićeni pejsaž Trebević”.
Općinski načelnik je čestitao direktoru na brojnim realizovanim aktivnostima u ovoj godini i izrazio spremnost za saradnju u realizaciji novih projekata u 2016. godini.

Autor: Adha Masnopita