Naslovnica BIH Prve hadžije u utorak navečer stigle u Bosnu i Hercegovinu

Prve hadžije u utorak navečer stigle u Bosnu i Hercegovinu

klix.ba
Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Prvi avion sa bosanskohercegovačkim hadžijama, koje su u organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini putovali u Mekku i Medinu, sletio je u utorak navečer na Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Prema riječima Izet-ef. Čamdžića, glavnog vodiča, put je protekao bez problema i zdravstveno stanje svih hadžija je dobro.

“Prva grupa hadžija je u 20.00 sati, po lokalnom vremenu, poletjela iz Medine, a u 23.00 sata smo stigli na sarajevski aerodrom. Let je bio ugodan, sve hadžije su zdrave i žive. Želim reći da je ovogodišnji hadž protekao uspješno, te da se odluka da se prvo ide u Mekku, a potom u Medinu, pokazala vrlo opravdanom i za hadžije vrlo korisnom. Hadžije su svježe mogle obaviti hadž, a onda su došli u Medinu koja je sama po sebi odmor. Rukovodstvo hadža i Islamska zajednica u cjelini treba biti ponosna ono što jest ovogodišnji hadž”, poručio je Čamdžić.

Hadžije koji su doputovali dočekao je veliki broj članova porodica, rodbine i prijatelja.

“Presretni smo što smo obavili sve obrede. Zadovoljni smo organizacijom hadža. Želim kazati da nije najlakše obaviti hadž, temperature su bile visoke, i ovo je ujedno poziv da ljudi mlađi obavljaju hadž. Zaista smo se vratili sretni u Bosnu i Hercegovinu”, izjavio je po dolasku hadžija Samir Mešić.

Posljednja grupa iz Mekke u Medinu će doći 26. juna i prema Bosni i Hercegovini krenuti 1. jula. Od danas, 26. juna, pa do 1. jula, planirano je da hadžije u Sarajevo dolaze sa po dva aviona dnevno, s polijetanjem iz Medine u jutarnjem terminu od 7.05 i večernjem od 20.10 sati.

(klix.ba)