Naslovnica FOTO Prva specijalna izložba lovačkih pasa u Ilijašu

[FOTO] Prva specijalna izložba lovačkih pasa u Ilijašu

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Prva specijalna izložba lovnih pasa održava se ove nedjelje na poligonu AMK Ilijaš u organizaciji Lovno-kinološkog saveza i Lovačkog društva „Zec“ Ilijaš.

-Ovo je vrlo pohvalno za našu općinu i za lovnu kinologiju uopšte. Imamo 75 pasa prijavljenih na izložbi. Za sve pse su određeni pehari po nosiocima grupa, prvaka pasmine, najljepšeg psa izložbe itd. Ovo će se, prema odluci Kinološkog saveza, održavati svake godine u nekom drugom gradu, a mi smo imali čast da budemo prvi. To je ono što zadovoljava ljude koji izlažu pse i bave se lovstvom, kao i prisutnu publiku, kazao je organizator izložbe Zaim Čaušević, kinološki sudija iz LD „Zec“ Ilijaš.

Kinološki suci Emir Hasanbegović i Alija Nukica ocijenit će nakon oficijelnog dijela koji je pas najljepši i koji će psi dobiti pehare.

-Najvažnije što se ocjenjuje je spoljašni izgled pasa, suci utvrđuju koji je pas najbliži izgledu pasmine po standardu. Između svih pasa ima malih nedostataka, oni psi koji budu imali najmanje nedostataka po standardu dobit će pehare, objasnio je Čaušević.
Izložbe lovnih pasa provode se u cilju unapređenja i promocije lovne kinologije.

Sljedeće pasmine mogu učestvovati na izložbi:
• III FCI grupa-njemački lovni terijer
• VI FCI grupa-bosanski oštrodlaki gonič, istarski kratkodlaki gonič, istarski oštrodlaki gonič, posavski gonič, srpski trobojni gonič, srpski gonič, crnogorski planinski gonič, slovački gonič, alpski brak jazavčar, bigl, bavarski planinski krvosljednik, hanoverski krvosljednik
• VII FCI grupa-epanjel breton, njemački kratkodlaki ptičar, njemački oštrodlaki ptičar, pointer, engleski seter
• VIII FCI- engleski špringer španiel.

Tekst: radioilijas.ba

Foto: Harun Fazlić /ilijas.info