Naslovnica BIH Prva sedmica 2024. godine donosi temperature do 17 stepeni, evo kad nas...

Prva sedmica 2024. godine donosi temperature do 17 stepeni, evo kad nas očekuje snijeg

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas
Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Bakir Krajinović otkrio je kakvo nas vrijeme u Bosni i Hercegovini očekuje na početku 2024. godine. Visoke temperature, koje će ići do 17 stepeni celzija, očekuju nas u prvoj sedmici ove godine.

Neuobičajeno visoke temperature za ovaj period godine zadržat će se do 7. januara, a kiša će dominirati u većini prostora.

“Prodorom hladnije zračne mase, koja će usloviti i značajniju promjenu temperaturnog režima, zbog čega se i vrijednosti temperatura zraka očekuju u granicama uobičajenih za ovo doba godine. Kiša će prelaziti u slabu susnježicu i snijeg od 8. januara i zadržat će se do kraja prognoznog perioda”, naveo je Krajinović.

Do 7. januara vrijednosti temperatura zraka bit će iznad prosječnih za ovaj period, jutra će prohladna sa temperaturama zraka od -3 do 2 stepena celzija na planinama i visoravnima jugozapadne, centralne i istočne Bosne te od 4 do 9 stepeni celzija u ostalim predjelima Bosne, u Hercegovini od 5 do 10 stepeni celzija.

Dnevne temperature u Bosni će dostizati 14, a u Hercegovini 17 stepeni celzija.

“Nešto niže vrijednosti temperature zraka, u granicama prosječnih, očekuje se od 8. januara do kraja prognoznog perioda. Minimalne temperature zraka u Bosni od minus 5 do 0, u Hercegovini 1 do 6 stepeni celzija, maksimalne u Bosni do 5 stepeni celzija u Hercegovini do 9”, zaključio Krajinović.