Naslovnica IZDVOJENO Proširenje gasne mreže na području općine Ilijaš

Proširenje gasne mreže na području općine Ilijaš

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U kabinetu općinskog načelnika, 1. decembra 2022. godine održan je radni sastanak sa rukovodstvom KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo, koji je za cilj imao definisanje daljeg razvoja gasne mreže na području općine Ilijaš.

Sastanku su u ime KJKP Sarajevogas prisustvovali izvršni direktor za tehničke poslove Adnan Đugum i rukovodioc sektora za planiranje, razvoj i projektovanje Sadžida Šakić. Ispred Općine Ilijaš, uz općinskog načelnika Akifa Fazlića, prisustni su bili pomoćnica načelnika u službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Meliha Avdibegović i pomoćnik načelnika u službi za saobraćaj, stambeno – komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić.

U okviru radnog sastanka razgovarano je o projektima gasifikacije u narednom periodu. Dogovoren je nastavak gasifikacije industrijske zone “Luka” prema projektnoj dokumentaciji i dozvolama koje posjeduje KJKP Sarajevogas. Obim i obuhvat radova u 2023. godini usaglasit će Općina Ilijaš i KJKP Sarajevogas, kao i visinu ulaganja koji će se definisati sporazumom.

Također je dogovoreno da Općina Ilijaš i Sarajevogas zajednički apliciraju prema Fondu za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine sa projektom proširenja gasne mreže za naselja Banovac i Savića Brdo.

Dogovoreno je da se za narednu godinu pripreme projekti Podlugovi 1 i Podlugovi 2, kako bi se mogle planirati aktivnosti proširenja gasne mreže u 2024. i 2025. godini.

Proširenje gasne mreže je opredjeljenje Općine Ilijaš i planirano je Strategijom održivog razvoja Općine. Dugoročno gledano prelaskom na grijanje plinom zagađenost zraka na području općine Ilijaš može se značajno smanjiti.

Izvor: Općina Ilijaš