Naslovnica BIH Presuda za zločin u Lješevu zakazana za 13. decembar

Presuda za zločin u Lješevu zakazana za 13. decembar

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas
  • U srijedu, 13. decembra 2023. godine, u Sudu Bosne i Hercegovine u 13:00 sati zakazano je izricanje prvostepene presude Ranku Draškiću (67) iz Rogatice i Savi Manojloviću (57) iz Višegrada, po optužnici za zločine počinjene u junu 1992. na području općine Ilijaš.

Krajem 2021. godine Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Draškića i Manojlovića u kojoj se terete za ratni zločin počinjen nad stanovnicima bošnjačke nacionalnosti sa područja Lješeva, kao i odvođenje i progon više stanovnika bošnjačke nacionalnosti sa područja Lješeva, ali i Ilijaša u logore u Podlugove.

Draškić i Manojlović se tereta da su kao pripadnici Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske Opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike, direktni izvršioci u odvođenju i ubistvu žrtava. Proces suđenja optuženima vodi se pred Sudom Bosne i Hercegovine od marta 2022. godine, kada su se na prvom pretresu izjasnili da nisu krivi. Brane se sa slobode.

Lješevo je selo koje se spominje i u optužnici Vojislava Šešelja i Radovana Karadžića, a čiji sudski proces se vodio pred Haškim tribunalom za međunarodne ratne zločine. Vojsilav Šešelj i Radovan Karadžić proglašeni su odgovornim za ubistva bošnjaka sela Lješeva, te mučenje i okrutno postupanje prema zatočenicima iz Ilijaša u Podlugovima i Semizovcu.

Zločin u Lješevu preživjelo je dvoje ljudi. Zahida Masnopita kojoj su taj dan ubijena dva sina, suprug, dva brata i više članova uže porodice. Zahida je umrla 2004. godine, a videozapis njenog svjedočenja korišten je kao dokazni materijal Tužilaštva. Drugi preživjeli je trenutno zaštićeni svjedok u ovom procesu.

Ovaj sudski proces kontinuirano su pratili članovi porodica ubijenih u Lješevu i novinari.