Naslovnica BIH Potvrđena optužnica zbog eksplozije kod Sarajeva u kojoj je poginuo mladić

Potvrđena optužnica zbog eksplozije kod Sarajeva u kojoj je poginuo mladić

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Jusufa Ibrulja, nadzornog inžinjera za gasne instalacije u firmi “Arting BH“, i Mehmeda Jugovića, rukovodioca gradilišta u KJKP “Sarajevogas”, zbog teškog krivičnog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u vezi s krivičnim djelom nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva KS, optuženi se terete da su tokom aprila 2018. godine prilikom izvođenja radova pri izgradnji distributivnog gasovoda u naselju Miševići.

Saopćenje Tužilaštva KS prenosimo u cijelosti:

“Optuženi se terete da su tokom aprila 2018. godine prilikom izvođenja radova pri izgradnji distributivnog gasovoda u naselju Miševići, tačnije, ispred porodične kuće u ulici Binježevo, propustili da obrate potrebnu pažnju da li je ispod donje izvodnice gasovoda položen sloj pijeska bez polaganja gosovoda kroz zaštitnu cijev, budući da se radi o stjenovitom tlu i da se ispod gasovoda nalazi stijena koja nije uklonjena prilikom iskopa rova, što je za posljedicu imalo nekontrolisano curenje gasa u kuću u kojoj je 15. januara 2024.godine, oko 23 sata i 20 minuta došlo do eksplozije, a potom požara kada je smrtno stradao mladić, dok je njegov otac zadobio teške tjelesne povrede opasne po život”, navodi se u saopćenju iz Tužilaštva KS.

Prouzrokovana je i šteta velikih razmjera na kući i pomoćnim objektima i to u iznosu od 306.567,94 KM.

U optužnici je postupajući tužilac predložio sudu da optuženima zabrani obavljanje poslova nadzora i rukovodioca.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 18 svjedoka, šest vještaka i izvođenje više od 130 materijalnih dokaza.