Naslovnica ILIJAŠ Potpisan Ugovor za stambeno zbrinjavanje Roma u Općini Ilijaš

Potpisan Ugovor za stambeno zbrinjavanje Roma u Općini Ilijaš

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Jučer su u prostorijama Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Općinski načelnik g. Akif Fazlić i Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH g. Semiha Borovac potpisali Ugovor o dodjeli sredstava za rješavanje stambenog zbrinjavanja Roma na području Općine Ilijaš za 2015. godinu u iznosu od 200.000,00 KM. 

Navedena sredstva Općina Ilijaš osigurala je putem Javnog poziva koji je pomenuto Ministarstvo raspisalo u svrhu rješavanja problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja za 2015. godinu, sve u cilju implementacije Akcionog plana Bosne i Hercegovine za rješavanje problema Roma u oblasti stambene politike.

Projekat koji je Općina Ilijaš kandidovala Ministarstvu odnosi se na izgradnju zgrade kolektivnog stanovanja sa 4 stana, čija izgradnja je planirana u MZ Mrakovo. Ukupna vrijednost projekta je 268.775,00 KM, od čega će Ministarstvo obezbijediti 200.000,00 KM, a Općina Ilijaš nedostajuća sredstva. 

Radovi na izgradnji objekta trebali bi početi u januaru 2016.godine. Općina Ilijaš je već pribavila neophodnu dokumentaciju, regulisala pitanja komunalnih priključaka i uredila pristupni put. 

Bitno je napomenuti da su na ovom lokalitetu već izgrađene dvije zgrade sa po četiri stana u kojim stanuju Romske porodice.

Autor: Adha Masnopita