Naslovnica BIH Poništena odluka o rušenju poslovnih objekata na platou Skenderije u Sarajevu

Poništena odluka o rušenju poslovnih objekata na platou Skenderije u Sarajevu

klix.ba
Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Resorno kantonalno ministarstvo je poništilo odluku o rušenju građevina na platou sarajevskog Centra Skenderija te je od Općine Centar zatražilo ponovno postupanje u ovom slučaju.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je 9. septembra ove godine poništilo zaključak urbanističko-građevinskog inspektora Općine Centar da se poslovne građevine, poznate kao Trgovke, uklone.Direktor ovog centra Damir Petrinić je u aprilu za naš portal izjavio da su prošle godine naručili elaborat o stanju konstrukcije kompletnog kompleksa te da je tim elaboratom utvrđeno da su Trgovke opasnost po konstrukciju kompleksa. Općinski inspektor je dao rok od 60 dana da se Trgovke uklone.

Osim što je navedeno ministarstvo poništilo odluku o rušenju, Općini Centar je dalo uputu da sačini zapisnik i u njemu navede činjenično stanje utvrđeno inspekcijskim nadzorom za svaki objekat pojedinačno, a da nakon toga donese odluku.

Vlasnici Trgovki su ranije podnijeli krivičnu prijavu protiv Petrinića za kojeg tvrde da je inspekcija Općine Centar po njegovom zahtjevu donijela odluku o rušenju. Osim toga, krivičnu prijavu su podnijeli i protiv inspektorice koja je donijela odluku o rušenju Trgovki. Smatraju da je tom odlukom prekršen urbanistički projekat za koji su naveli da podrazumijeva postojanje spomenutih građevina. Stava su da je urbanistički projekat trebao biti ključan prilikom donošenja odluke.

Međutim, Petrinić je ukazao da postoji prijeratno privremeno rješenje za postavljanje Trgovki, a koje važi tri godine. Tvrdi da ne mogu biti vlasnici, jer postoji također prijeratni ugovor o najmu prostora. Prema njegovim riječima, jesu sufinansirali izgradnju, ali nemaju ugovor o tom sufinansiranju, nego imaju ugovor s trećim licem koje je izvodilo radove.

(klix.ba)