Naslovnica ILIJAŠ Podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća sa područja Općine Ilijaš

Podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća sa područja Općine Ilijaš

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U okviru projekta “Podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća i lokalnog poslovnog okruženja – FGSME”, koji finansira Evropska unija, jučer je u Sarajevu potpisan sporazum o saradnji s ciljem pružanja mentoring usluga za 20 start-up firmi sa područja općina Ilijaš, Vogošća i Novi Grad. Sporazum su potpisali direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA prof. Ševkija Okerić i direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo g. Igor Kamočaji. Također, potpisani su i pojedinačni ugovori sa predstavnicima start-up firmi koji će dobiti besplatnu uslugu mentoringa.

Cilj projekta je podsticanje ekonomskog rasta i zapošljavanja u regiji kroz poboljšanje poslovnog okruženja za održivu ekonomsku aktivnost.
Ukupna vrijednost projekta je 520.670,00 eura, od kojih 441.470,00 eura finansira EU iz IPA 2011.

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA već dugi niz godina realizira projekte i aktivnosti s ciljem podrške malim i srednjim preduzećima. Iako ambijent za njihovo poslovanje nije najpovoljniji, ohrabruje činjenica pa postoje osobe koje imaju dobre ideje i koje žele razvijati vlastiti biznis, izjavio je, između ostalog, direktor SERDA-e prof. Ševkija Okerić. On je naglasio da mentoring predstavlja novi oblik podrške koji je SERDA uspostavila uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA, a koja se bazira na praktičnoj i teorijskoj podršci mentora iz SERDA-e, koji već imaju profesionalno iskustvo u oblasti podrške malim i srednjim preduzećima.

Japanska iskustva u obavljanju mentoringa su pokazala da su efekti ovakvog vida konsaltinga daleko veći od povremenih i kratkoročnih savjeta.
SERDAOvaj novi servis je uveden u institucijama Kantona Sarajevo s ciljem poboljšanja kvalitete javnih usluga i povećanja stope opstanka na tržištu podržanih start-up.
Program i javni poziv je na prijedlog Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo odobrila Vlada Kantona Sarajevo. Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo je između 517 odabrala 20 start-up firmi za pružanje mentoring usluga.

Ovo potpisivanje Ugovora predstavlja primjer uspješne saradnje Službe za zapošljavanje KS i SERDA-e, koja potvrđuje činjenicu da je neophodna koordinacija svih nivoa vlasti i institucija kako bi se podstaklo kreiranje novih radnih mjesta i smanjila nezaposlenost.

Jedna od budućih korisnica mentoring podrške je i Eldina Zekan, koja je izrazila zadovoljstvo jer je dobila priliku da razvija vlastiti biznis.

Očekuje da će joj mentoring podrška puno pomoći u daljem razvijanju i jačanju firme, kako bi se što bolje pozicionirala na domaćem tržištu.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali predstavnici start-up, Ministar privrede Kantona Sarajevo, Predsjednik Privredne komore FBiH, Predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo, predstavnici Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, predstavnici općina Novi Grad Sarajevo, Ilijaš i Vogošća i drugi predstavnici relevantnih javnih i privatnih institucija.

Autor: Adha Masnopita