Naslovnica BIH Pilav: KCUS je moj dom 30 godina, vratit ćemo ljekare koji su...

Pilav: KCUS je moj dom 30 godina, vratit ćemo ljekare koji su otišli

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Nakon sjednice Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (UO KCUS) na kojoj je smijenjena dodadašnja generalna direktorica Sebija Izetbegović održana je konferencija za medije.

Javnosti se obratio novoimenovani v.d. direktora torakalni hirurg Alen Pilav koji je poručio da ova zdravstvena institucija “otvara kapije” svim pacijentima.Naveo je da će se truditi da na zakonit način vrati sve ljekare i medicinsko osoblje koje je napustilo KCUS.

“Po vokaciji sam hirurg, KCUS je moj dom 30 godina. Želio sam oduvijek da budem hirurg, takav mi je pristup i u radu. Trebamo gledati prema naprijed”, kazao je Pilav.

Dodao je da želi da ova zdravstvena ustanova ponovo bude centar gdje će pacijenti željeti da dođu da se liječe.

“Želim KCUS vratiti tamo gdje mu je mjesto, kao jednoj od najboljih bolnica u regiji”, kazao je dr. Pilav.

Govoreći o smjeni Sebije Izetbegović, član UO KCUS-a Dragan Stevanović istakao je da je odluka donesena u skladu sa zakonom i statutom.

On je naveo da je da Izetbegović primila odluku o razrješenju te se o njoj i očitovala.

“Mi smo sve učinili po zakonu. Slijedi jedan vrlo važan period da se osnivački akt KCUS-a usklade sa zakonom i onda da se pristupu dopuni i izmjeni Statuta KCUS-a”, rekao je Stevanović.

U Odluci o razrješenju se navodi da je Izetbegović razriješena zbog gubitka statusa nastavnika medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta.

Dalje se navodi da će Izetbegović nakon prijema ove Odluke u roku od tri dana izvršiti primopredaju službenih predmeta i dokumentacije vršiocu dužnosti direktora.