Naslovnica BIH Penzioneri o pomoći EU-a ugroženim domaćinstvima: To mi je kao pomoć kroz...

Penzioneri o pomoći EU-a ugroženim domaćinstvima: To mi je kao pomoć kroz staklo, gledaš, a ne možeš do nje

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U Federaciji Bosne i Hercegovine još nije podijeljena pomoć Evropske unije ugroženom stanovništvu za subvencioniranje energenata, a što je još u septembru učinjeno u manjem bh. entitetu RS i svi koji su ispunjavali uvjete dobili su po 476 KM. U Federaciji se još ne zna ni koliko će najugroženiji dobiti jednokratne pomoći, a riječ je o četiri kategorije.

Najprije je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić govorio kako će pomoć za penzionere biti po 300 KM, a ostale tri kategorije po 600 KM, potom je koristio termin do 300 KM i do 600 KM da bi naposlijetku rekao da će se konačni iznos znati kada se utvrdi i krajnji broj korisnika pomoći.

“Meni to izgleda kao neka pomoć kroz staklo. Gledaš, a ne možeš do nje doći. Ne znamo koliko će penzioneri dobiti koji su ispunili uvjete, niko nas o tome nije obavijestio. To je manipulisanje sa najstarijom populacijom. Mnogi nisu ni znali popuniti zahtjev za pomoć pa smo im u tome pomagali. Ljudi više ne mogu ni upratiti šta se tu događa”, ispričao nam je Mirsad Terzić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Unsko-sanskog kantona.

Razgovarali smo i sa Mustafom Trakićem, predsjednikom Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona, koji je nevoljko odgovarao na naša pitanja.

“Kada su penzioneri u našem kantonu krenuli sa podnošenjem zahtjeva za pomoć EU-a, rečeno nam je da će kod nas ta jednokratna pomoć iznositi 200 KM. Da li to ostaje ili će se promijeniti, ne znamo. Šta će biti, ne bih želio uopće da se miješam u to. Ne bih davao nikakve prognoze. Niko nas nije obavijestio kada će biti na Vladi Federacije BiH odluka o isplati pomoći, odnosno, novac prebačen općinama i gradovima. Ponavljam, ne bih da se miješam u to”, rekao nam je Trakić.

U ranijem videoobraćanju Delića javnosti, on je naveo kako tim Federalnog ministarstva rada i socijalne politike radi na pripremi materijala za Vladu FBiH u jedinice lokalne samouprave. Da se nada kako će sve biti završeno tokom ove sedmice i da bi u petak, 22. decembra, novac trebao da bude prebačen općinama i gradovima, a da oni uplate na račune korisnicima pomoći.

Uvjete za pomoć je ispunilo 152.488 domaćinstava. Prigovori na listu su se mogli dostaviti do 12. decembra i još traje ažuriranje podataka.

Najveći broj aplikacija koje ispunjavaju uvjete su iz kategorije penzionera gdje je 115.945 prihvaćenih prijava. Zatim u kategoriji domaćinstava koja primaju dječiji dodatak je 29.945 prihvaćenih, potom kategorija domaćinstava gdje primaju stalnu novčanu pomoć 5.558 dok je u kategoriji domaćinstava koju čine samohrani roditelji ukupno 1.040 prihvaćenih prijava.