Naslovnica BIH Palestinski novinar Motaz Azaiza stigao u Sarajevo

Palestinski novinar Motaz Azaiza stigao u Sarajevo

Motaz Azaiza i Ajna Spahić u Sarajevu
Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Palestinski novinar Motaz Azaiza stigao je u Sarajevo. Povod njegovog dolaska u glavni grad naše zemlje je učešće na seminaru “Od Balkana do Gaze: Kritička analiza genocida” u Narodnom pozorištu.

Motaz je svjetskoj javnosti postao poznat početkom agresije u Gazi, kada je svakodnevno na svojim društvenim mrežama dijelio istinu koja se zbivala i zbiva u Pojasu Gaze.

Njega je ugostio Edhem Fočo, direktor Al Jazeera Network Sarajevo i festivala dokumentarnog filma AJB DOC, a poslije se sastao i s influensericom Ajnom Spahić.

On će biti jedan od govornika na seminaru koji će se održati 10. jula od 17 sati. Seminar ima za cilj rasvijetliti duboke i nepredvidive posljedice islamofobije od Balkana do Gaze, s posebnim fokusom na njene historijske korijene i savremene manifestacije.

“Od Balkana do Gaze: Kritička analiza genocida” će istraživati teme kao što su poređenje genocida u Srebrenici, opsade Sarajeva i genocida u Gazi koji se upravo dešava, rastući val islamofobije širom svijeta te potencijalne veze između uspona desnice, islamofobije i kolonijalne ekspanzije u Palestini.

Seminar organizuje Centar za napredne studije (CNS) iz Sarajeva, Islam and Muslims Initiative (IMI), organizacija posvećena unapređenju dijaloga, razumijevanja i koegzistencije među različitim zajednicama sa sjedištem u Dohi i Al Jazeera Balkans.

(klix.ba)