Naslovnica BIH Ovo su hrabri policajci i mještani koji su spasili djevojku iz hladne...

Ovo su hrabri policajci i mještani koji su spasili djevojku iz hladne Bosne

FOTO: NEZAVISNE
Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Prava drama odvijala se u ponedjeljak navečer na Japanskom mostu u Doboju, kada je djevojka (34) iz Gračanice pokušala da skokom u Bosnu izvrši samoubistvo, ali su je hrabri građani i pripadnici Policijske uprave Doboj spasili.

– Išao sam s posla. I ja sam prošao pored djevojke koja je stajala i gledala u vodu. Držala je neku vrećicu, mislio sam da će bacati hljeb ribama, kao po običaju kada prođem. Međutim, prošao sam je, okrenula je glavu, pogledala u mene, ja sam dalje produžio. Nakon možda deset, petnaest metara preticao je kamion, svirao, zakočio. Ja sam se okrenuo, ona je već bila prekoračila zaštitnu ogradu, na stubu i vidio sam kada je skočila dolje. Potrčao sam, vratio se, vidio sam da je neka žena izašla iz auta, vikala. Nije isplivala odmah, već za nekoliko sekundi, i neko joj je vikao: “Opusti se, opusti se, mlati rukama”. Počela je malo mlatiti rukama, vidio sam da je voda nosi ovamo prema obali, da je ne nosi u dubinu dolje dalje. Vidio sam sugrađanina, već je bio dotrčao, i ja sam sišao za njim dolje – ispričao je Dragomir Stojanović iz Bosanske Kostajnice, pišu Nezavisne.

U povratku sa obližnje benzinske pumpe, Branislav Katanić je na mostu ugledao grupu građana na mostu koji su uzbuđeni i gestikuliraju.

– Zaustavio sam auto, pogledao preko mosta i ugledao djevojku u Bosni kako doziva u pomoć. Pošto niko do tada nije došao, prišao da joj pomogne, ja sam strčao, došao do korita rijeke. Bila je udaljena možda tri metra od obale. Ušao u sam u vodu, izvukao sam je iz vode. Skinuo sam joj jaknu i zagrlio da joj bude toplo, pošto je bila ljubičaste boje, već je bila na kraju snaga – ističe on.

Kaže da nije zaplivao jer je Bosna tu bila plitka.

– Bila je plitka tu gdje je ona bila, a kada je skočila s mosta, tu nije bilo plitko. Ja sam je pitao: “Djevojko, zašto to radiš?’ Ona nije ništa odgovorila – objašnjava on.

Na pitanje da li je oklijevao da uđe u vodu jer je bila hladna i nije ni znao kolika je dubina, odgovorio je:

– Pa, nisam, zato sam zaustavio auto, da idem, da je treba spasiti. Zato što je tu bilo već 15 ljudi, niko nije prišao da je spasi – kazao je Katanić.

U akciji spašavanja djevojke svoj doprinos su dali i Milanko Lazendić i Nemanja Jović, pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj, koji su se službenim vozilom u kobnom momentu kretali mostom u pravcu Stanić Rijeke.

Oni su sišli do korita rijeke u kojem se već nalazio Katanić nastojeći da izvuče djevojku.

– Građanin je već bio došao do djevojke, prišli smo, pomogli smo je izvući. Ja sam skinuo jaknu, malo je umotao – kazao je Lazendić.

– To se sve odigralo relativno brzo, to su sekunde u pitanju, ne razmišlja se puno u tom trenutku – rekao je Jović.

Ovakvo iskustvo pamtiće i Vladan Nedinić, pripadnik Policijske stanice Doboj 1, kao i policijski pripravnik Dalibor Krečar.

– Žensko lice je bilo vidno dezorijentisano, uplašeno, promrzlo, umotali smo je u službene jakne, iznijeli do mosta, predali je Službi hitne medicinske pomoći – naveo je Nedinić.

– Skoro smo izašli sa akademije, sa te obuke i mislim da smo dovoljno obučeni za tako te neke stvari, a naravno, usvajamo i dobre stvari od naših starijih kolega, ali je ovo nešto novo za nas – dodaje.

Na pitanje da li na akademiji rade simulacije ovakvih situacija, odgovorio je:

– Pa, imamo i takvih nekih sličnih simulacija, ali ne baš ovakvih, ne znamo uopšte u kakvoj situaciji ćemo se naći svakim radnim danom u službi.

(avaz.ba)