Naslovnica BIH Otvoren javni poziv za zapošljavanje i samozapošljavanje u FBiH

Otvoren javni poziv za zapošljavanje i samozapošljavanje u FBiH

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Poslodavci i nezaposlene osobe od danas mogu aplicirati na javni poziv za zapošljavanje i samozapošljavanje u skladu sa Uredbom o poticanju zapošljavanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Radi se o jednoj od mjera koje su usvojene, a koje su planirane Reformskom agendom.

Poziv je otvoren potpisivanjem Protokola o realizaciji Uredbe koji su potpisali federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, federalna ministrica finansija Jelka Milićević, direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Omer Korjenić, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović i, uime Porezne uprave FBiH, Ifeta Fazlić.

Poziv je objavljen na web stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje (www.fzzz.ba), a aplicirati mogu privredni subjekti čija djelatnost nije u vezi s trgovinom, ugostiteljstvom i igrama na sreću i nezaposlene osobe koje žele pokrenuti mali biznis.

Vrijednost projekta je 50 miliona KM, a poziv će biti otvoren dok ima raspoloživih sredstava.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je, nakon potpisivanja, kazao da mu je ovo jedna od najdražih mjera koje su u akcionom planu Reformske agende, ali i koju je Vlada usvojila od početka svog mandata.

Istakao je da je ovo prvi korak u pravcu zapošljavanja mladih ljudi.

– Ova mjera je namijenjena i sticanju vještina mladih ljudi kojima je to velika prepreka za zapošljavanje unutar našeg sistema – istakao je Novalić.

Ministar Zukić je pojasnio da će Vlada subvencionirati plate novouposlenim 12 mjeseci, a da će poslodavac biti u obavezi da novog radnika zadrži još 12 mjeseci, odnosno čitavu drugu godinu. Istakao je da pravo aplicirati imaju pravni subjekti koji uredno izmiruju sve zakonske obaveze koje poslodavac ima.

– Ovo je ujedno i poruka onima koji se nalaze u sivoj ekonomiji da se jedino putem zakonitog poslovanja može stvoriti ovakav odnos koji će biti i u budućnosti – dodao je Zukić.

Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Omer Korjenić je naglasio da je Uredbom izuzet javni sektor, što šalje poruku Vlade da je akcenat na firmama koje se bave proizvodnjom i imaju potrebu za novim radnicima. Korjenić je dodao je da će poslodavac koji prekrši ugovor morati vratiti subvenciju.

Vlada Federacije BiH je početkom decembra donijela Uredbu o poticanju zapošljavanja koja uređuje uvjete za korištenje i postupak za ostvarivanje prava na subvencioniranje poslodavaca za slučaj zapošljavanja nezaposlenih osoba bez radnog iskustva, odnosno radnog staža u zvanju za koje su se obrazovale, i dugotrajno nezaposlenih osoba. Ova uredba dio je Reformske agende u okviru tržišta rada, odnosno poticanja zapošljavanja.