Naslovnica ILIJAŠ Općinski načelnik održao sastanak sa predstavnikom World Bank Group

Općinski načelnik održao sastanak sa predstavnikom World Bank Group

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Danas je u kabinetu Općinskog načelnika održan sastanak sa predstavnikom World Bank Group, g. Imeldinom Radaslićem, koordinatorom ove grupacije.

Sastanku su također prisustvovali g. Meliha Avdibegović, Pomoćnik načelnika u Službi za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove, g. Merima Osmanović, Pomoćnik načelnika u Službi za privredu, finansije i investicije, te g. Mirza Marukić, šef odsjeka za lokalni razvoj Općine Ilijaš.

Na sastanku je predstavljen Projekat ove grupe, koji za cilj ima ubrzavanje administrativnih procedura na nivou Općine, te poboljšanje doing business indexa unutar sarajevske makro regije.

Osnovne komponente ovog Projekta su mapiranje svih administrativnih postupaka za lakše pribavljanje dozvola u Općini Ilijaš, formiranje i osposobljavanje tima za rad sa investitorima, analiza mapiranih administrativnih postupaka, kao i  prijedlog poboljšanja po svakom administrativnom postupku, te formiranje elektronskog registra svih postupaka u cilju jačanja transparentnosti Javne uprave.

Partner ovog Projekta je ambasada Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, a na području šire ekonomske regije Projekat će trajati tri i pol godine. Ukoliko Općina Ilijaš bude obuhvaćena ovim Projektom, implementacija će se provoditi narednih 12 mjeseci, od dana potpisivanja Sporazuma, dok se kompletna operativna provedba Projekta očekuje za 8 mjeseci.

World Bank Group je grupacija pet međunarodnih organizacija odgovornih za pružanje finansija i savjeta državama u cilju ekonomskog razvoja i eliminiranja siromaštva. Aktivnosti su usmjerene na zemlje u razvoju, u oblastima kao što su ljudski razvoj, poljoprivreda i ruralni razvoj, zaštita životne sredine, infrastruktura,  te veliki građevinski projekti.

Grupacija se sastoji iz Međunarodne finansijske korporacije (IFC), Međunarodnog udruženja za razvoj (IDA) i Multilaterarne agencije za garanciju investicija (MIGA).

Autor: Adela Salihović