Naslovnica ILIJAŠ Općinski načelnik i Ministar Zukić potpisali Ugovor o dodjeli grant poticajnih sredstava

Općinski načelnik i Ministar Zukić potpisali Ugovor o dodjeli grant poticajnih sredstava

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U utorak u Vladi FBiH, Općinski načelnik g. Akif Fazlić i Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta g. Amir Zukić potpisali su Ugovor o dodjeli grant poticajnih sredstava u iznosu od 114.887,65 KM. 

Općina Ilijaš sredstva je osigurala putem javnog poziva koje je pomenuto Ministarstvo raspisalo u svrhu unapređenja poduzetničkih zona za općine u Federaciji BiH.

Projekat kojim je Općina Ilijaš aplicirala odnosi se na izgradnju dijela prometnice uz promotivnu podršku projektu Industrijske zone “Luka” i isti je bio drugorangirani na konačnoj listi Ministarstva.  Sredstva će bit ulužena u izgradnju dijela saobraćajnice u dužini od 290m, a kada je u pitanju promotivni dio sredstva će biti utrošena na izradu i ugradnju dva bilborda, pripremu i štampanje brošura za promociju Industrijske zone “Luka”.
Ugovor22Ukupna vrijednost projekta je 166.972,60 KM od čega će Ministarstvo sufinansirati 114.887,65 KM a preostala sredstava bit će obezbijeđena u Budžetu Općine Ilijaš.

Federalno ministarstvo je odobrilo dodjelu grant sredstava za unapređenje poduzetničkih zona za 11 općina s područja Federacije BiH čija je ukupna vrijednost 1.495.000,00 KM. Od tog iznosa Ministarstvo je osiguralo 1.000.000,00 KM, a vlada Švicarske 495.000,00 KM, dok sufinansiranje općina iznosi 607.000,00 KM.
Sredstva su namijenjena unapređenju infrastrukture i poboljšanju usluga poslovnih zona, te ambijenta za mala i srednja preduzeća koja posluju u okviru tih zona. To bi trebalo doprinijeti razvijanju malih i srednjih preduzeća, a samim tim otvaranju novih radnih mjesta – izjavio je federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta g. Amir Zukić.
Ugovor3Osiguranje sistemske podrške realizaciji razvojnih prioriteta na lokalnom nivou je zajednički cilj zbog kojeg je Ministarstvo, u saradnji s Projektom integriranog lokalnog razvoja (ILDP), koji zajednički podržavaju Vlada Švicarske i UNDP, pokrenuo grant shemu „Unapređenje poduzetničkih zona“.
– Od 2004. do 2013. godine Ministarstvo je uložilo oko 13 miliona KM za unapređenje poslovne infrastrukture na području 49 općina u Federaciji, u 43 poslovne zone. Cijenimo da je učinkovitost ulaganja ovih sredstava veoma dobra, te ćemo nastojati još više sredstava izdvojiti iz budžeta FBiH i u saradnji s našim partnerima – poručio je ministar Zukić na pres-konferenciji nakon potpisivanja ugovora.

Autor: Adha Masnopita