Naslovnica ILIJAŠ Općina Ilijaš: Uručene Potvrde Pasoš kompetencija za mlade

Općina Ilijaš: Uručene Potvrde Pasoš kompetencija za mlade

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Jučer je u Općini Ilijaš upriličena dodjela potvrda “Pasoš kompetencija” za sedam mladih, koji su od mjeseca jula do septembra radili na ispunjavanju pasoša svojih znanja, vještina i kompetencija. Obuka za primjenu Pasoša kompetencija u savjetovanju za zapošljavanje mladih je organizirana u okviru prekograničnog projekta Your Job – Eu potpora zapošljivosti mladih u BiH i Crnoj Gori. Na obuci je učestovalo dvadeset polaznika obuke iz BiH i Crne Gore, a Općinu Ilijaš je predstavljala Stručna savjetnica za obrazovanje, pitanja mladih i nevladnih sektor Enisa Mešetović te stekla Certifikat savjetnice za primjenu Pasoša kompetencija.

Tokom perioda juni-oktobar 2023. godine 14 savjetnika širom Bosne i Hercegovine obavilo je više od 400 sati savjetovanja za mlade osobe do 35 godina i pripremili uz pomoć mentora 69 potvrda kojom se potvrđuju kompetencije. Mlade osobe koje su na tržištu rada ili promišljaju o svom karijernom putu uz potvrdu Pasoša kompetencija će biti konkurentniji na tržištu rada.

“Pasoš kao instrument koji služi za identificiranje informalno i neformalno stečenih vještina zasigurno može biti jedan od modela kako da mlade osobe osvijeste svoje vještine i sposobnosti s ciljem ličnog i profesionalnog razvoja. Bila je zaista velika čast i zadovoljstvo raditi sa mladima te svjedočiti jačanju njihovog samopouzdanja ali i sreći nakon izrade potvrde koja će zasigurno obogatiti njihov CV. Općina Ilijaš usmjerena je na pružanje podrške mladima te vjerujem da ćemo u narednom periodu imati još mladih koji će pristupiti savjetovanju”, istakla je Enisa Mešetović.

Savjetovane osobe istakle su značaj savjetovanja, ali i preporučile drugim mladima da se prijave za savjetovanje te ojačaju svoje kapacitete.

“U toku savjetovanja osvjestila sam i shvatila šta ja to zapravo sve znam te koje su moje kompetencije. Također, spoznala sam da imam mogućnost da radim u više polja, a za koje nisam znala da mogu. Smatram da će mi ova Potvrda u budućnosti mnogo pomoći, jer postoji mnogo toga što znamo raditi ali nemam diplomu ili neko potvrdu o tome”, rekla je studentica prve godine fakulteta Melisa Bajramović.

“Ovo je za mene novo iskustvo, koje mi je pomoglo da otkrijem svoje sposobnosti za koje nisam znala da ih uopće posjedujem. Sam proces savjetovanja bio je jako ugodan i zanimljiv. Mogu slobodno reći da mi je “otvorilo oči” o svemu što ja mogu”, riječi su maturantice Amile Mešetović.

“Kroz savjetovanje sa dobio dublji uvid u svoje vještine i kompetencije. Bilo je ovo jedno predivno i korisno iskustvo, a sam proces savjetovanja je prošao u opuštenoj atmosferi sa jako profesionalnim savjetnikom. Preporučujem svim mladima koji žele osvjestiti svoje vještine da se prijave za savjetovanje I na taj način ojačaju svoje samopuzdanje ali i obogate svoje CV”, zaključio je maturant Ismail Bajramović.

Ukoliko imate između 15 i 35 godina te ste zainteresovani za proces savjetovanja te izradu Vašeg pasoša kompetencija, možete se prijaviti putem e-maila: enisa.mesetovic@ilijas.ba.

Ilijas.ba