Naslovnica ILIJAŠ Općina Ilijaš nastavlja podržavati Memorijalni centar Potočari

Općina Ilijaš nastavlja podržavati Memorijalni centar Potočari

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Mešić ugostili su danas u Općini Ilijaš predstavnicu Memorijalnog centra Potočari Mirelu Osmanović. Posjeta je upriličena kako bi razgovarali o dosadašnjoj i budućoj saradnji s ciljem osiguranja održivosti, razvoja i kontinuiteta institucije posvećene kulturi pamćenja i učenja o genocidu.

Općina Ilijaš je partner u radu ove institucije te je iz budžeta u proteklom periodu izdvojila značajna sredstva, što je plan i za predstojeći period.

“Krajem 2019. godine potpisali smo Memorandum o razumijevanju i saradnji sa Memorijalnim centrom. Do sada smo iz budžeta izdvojili 30.000 KM za rad ove institucije, a i ove godine smo također planirali određena sredstva. Ova lokalna zajednica će u skladu sa finansijskim mogućnostima nastaviti podržavati i povratničku populaciju i Memorijalni centar Potočari. Cijenimo da postojanje i djelovanje Memorijalnog centra prevazilazi okvire lokalne zajednice i da je njihov rad globalno važan”, kazao je Nijaz Spahić pomoćnik općinskog načelnika u Službi za opću upravu, boračko – invalidsku i socijalnu zaštitu.

Predstavnica Memorijalnog centra je kazala da su inicirali sastanak u znak zahvalnosti Općini Ilijaš, ali i kako bi načelnika upoznali sa projektima koje trenutno realizuju.

“Zahvalila bih načelniku i njegovim saradnicima na sastanku koji smo danas održali. Do sada smo imali neupitnu podršku Općine Ilijaš, ne samo u finansijskom smislu, nego i generalnu podršku našoj misiji i ciljevima koje sprovodimo. Najvažnji projekti na kojima trenutno radimo su snimanja ličnih priča preživjelih i konzervacija predmeta preživjelih svjedoka genocida u Srebrenici. Ovom prilikom pozivam sve građane ukoliko imaju sačuvane predmete ili žele podijeliti svoju priču za trajno sjećanje da podrže rad Memorijalnog centra u tom smislu. Također želim pozvati mlade ljude da, u okviru svojih kapaciteta, pruže podršku našem Memorijalnom centru kroz volonterski program”, kazala je Mirela Osmanović, predstavnica Memorijalnog centra

Memorijalni centar izgrađen je na inicijativu članova porodica žrtava genocida u Srebrenici, prije svega majki, koje su istrajale u svojoj ideji da svoje najmilije vrate na mjesto gdje su posljednji put viđeni živi.

Nakon faze u kojoj je bio posvećen, pronalasku, identifikaciji i pokopavanju žrtava genocida u novoj fazi „stadija sjećanja“ posvetili su se prikupljanju, konzerviranju, čuvanju predmeta, video zapisa, izjava preživjelih i drugih dokaza koji su temelj jednog jedinstvenog narativa o genocidu u Srebrenici, odnosno u Bosni i Hercegovini.

Radio Ilijaš