Naslovnica ILIJAŠ OO „Carpe Diem“: Održana panel diskusija sa uspješnim mladim Ilijašankama o važnosti...

OO „Carpe Diem“: Održana panel diskusija sa uspješnim mladim Ilijašankama o važnosti ostanka u BiH

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Udruženje Omladinska organizacija “Iskoristi dan-Carpe Diem” organizovala je večeras u Biznis centru Ilijaš panel diskusiju sa uspješnim mladim Ilijašankama, koje su kroz svoje životne i profesionalne priče govorile o važnosti ostanka u našem gradu i u Bosni i Hercegovini.

Na panelu su govorile: Prof. Zubejda Puščul, Almedina Hodžić – ugostiteljica ( slastičarna Tamar) i magistrica psihologije Elma Glamoč – predsjednica Carpe Diema. Voditeljica panel diskusije bila je Enisa Mešetović, stručna savjetnica za mlade i NVO sektor Općine Ilijaš.

Događaju je prisustvovalo 35 mladih, a ono što posebno raduje da je tek njih nekoliko razmišljalo o odlasku iz zemlje, te svoju budućnost žele graditi u svojoj domovini.

Predsjednica OO „Carpe Diem“ Elma Glamoč vjeruje da razvijanjem vještina mladi mogu učiniti svoju budućnost boljom i kvalitetnijom.

–Zaista možemo svojim rukama izgraditi svoj svijet i učiniti ga ljepšim i boljim, usprkos svim preprekama. Pričali smo i o naučenoj bespomoćnosti, da to treba osvijestiti i izaći iz tog kruga. Trebamo postaviti ciljeve, šta želimo raditi, šta nas ispunjava, uvijek se vraćati ciljevima i biti istrajan i možemo sve ostvariti u svojoj zemlji sa svojom porodicom. Jer bilo kakav uspjeh izvan granica zemlje nije potpun, ako smo odvojeni od svoje porodice, tako da je to nešto nemjerljivo, naglasila je Glamoč.

Poduzetnica Almedina Hodžić podijelila  je sa mladima svoje iskustvo, kako je savladala prepreke i bila vjerna svom cilju i sebi prilikom ostvarivanja svog sna da postane samostalna mlada privrednica.

–Ovo druženje je bilo divno, zahvaljujem se organizatorima  na pozivu. Nadam se da sam ostvarila cilj ovog panela da motivišem mlade da ostanu u BiH i da ih je moje iskustvo inspirisalo. Mislim da mladi imaju puno mogućnosti u našoj zemlji koje mogu da iskoriste, ali ih trebaju pronaći. Nadam se da su naučili iz mog primjera i iskustva kako biti uporan i nikada ne odustajati, kazala je Almedina.

Profesorica matematike Zubejda Puščul kaže da je raduje da malo mladih iz Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ izrazilo želju da budućnost gradi negdje drugo, izvan naših granica.

–Iskreno se nadam da će nastaviti svoj uspješan put i nakon srednje škole u svojoj domovini, ako ne u ovoj općini, onda u BiH. Vidjela sam dosta mladih iz IT gimnazije, oni imaju puno opcija, njima je lakše da kažu da ostaju ovdje, doveli su svijet nama  i mogu da daju izuzetan doprinos razvoju svog grada i države. Nove generacije danas brže dolaze do informacija i očekuju puno brže rezultate, ali strpljene je nešto što je potrebno, nešto što se gradi i na čemu radimo. Možda bi mladim poduzetnicima trebala i dodatna obuka o procesu i unutrašnjim stanjima, koje  osoba mora razviti i proći kako bi došla do uspjeha i mladi trebaju nadogradnju u tom polju.

Ovo je još jedna u nizu aktivnosti za mlade koji podržava Općina Ilijaš, a cilj ovog panela bio je motivisati mlade da se posvete obrazovanju, aktivizmu, ali i preduzetništvu u svojoj lokalnoj zajednici. Projekat je podržalo i Federalno ministarsvo kulture i sporta.

(radioilijas.ba)