Naslovnica FOTO Održana “Večer Kur’ana” za pomoć oboljelom Hamzaliji Tabakoviću

[FOTO] Održana “Večer Kur’ana” za pomoć oboljelom Hamzaliji Tabakoviću

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Sinoć je, u organizaciji džemata Novi Ilijaš, Stari Ilijaš, Mrakovo i Podlugovi  i BZK Preporod Ilijaš u prepunoj kino sali Ilijaš, održana Večer Kur ‘ana i ilahija, a sav prihod namijenjen je za pomoć u liječenju teško oboljelog Hamzalije Tabakovića.

Mladi Abdurrahman Tabaković, hafiz, sin oboljelog Hamzalije prvi je učio u toku večerašnjeg program – simbolično suru Er-Rahman – Milostivi.

Šerif efendija Ćatić, imam džamije u Novom Ilijašu kazao je da se prisustvom mnogobrojnih vjernika na večerašnjoj humanoj manifestaciji pokazao pravi bosanski duh i spremnost na merhamet i pružanje ruke u životnim teškoćama zahvalivši se svima na podršci-BZK Preporod, imamima, hafizima, kao i JU KSC i Radio Ilijaš na svim ustupljenim kapacitetima.

U akciju prikupljanja neophodnih sredstava za liječenje oboljelog Tabakovića od početka je uključeno Omladinsko udruženje Tempo iz Vogošće. Predsjednik Udruženja Hasan Karišik podsjetio je ovom prilikom na hadis Muhammeda a.s. :“ „Musliman je muslimanu brat, ne čini mu nasilje, ne izdaje ga. Ko pomogne svome bratu muslimanu – Allah će njemu pomoći, ko otkloni nevolju od brata muslimana – Allah će otkloniti njegovu nevolju na Sudnjem danu, ko pokrije sramotu brata muslimana – Allah će pokriti njegovu sramotu na ovom i onom svijetu. Allah će pomagati svome robu sve dok  on pomaže svome bratu muslimanu”. (Buharija i Muslim)

On se također zahvalio svim imamima iz Vogošće i Ilijaša što su se uključili u akciju pomoći.

Prigodno predavanje održao je hafiz Alija efendija Rahman, jedan od imama u džamiji Kralj Fahd u Sarajevu.

On je podsjetio na islamsko vjerovanje da Bog najviše iskušava one vjernike i Svoje robove koje najviše voli i da što je veći stepen iskušenja i nevolja, to je viši stepen i vrijednost te osobe kod Uzvišenog Boga. Muslimani znaju, kazao je, da je ovaj svijet kuća belaja i da je sam po sebi iskušenje i jedini izlaz za vjernike je strpljivost.

Na kraju je podcrtao vrijednost darežljivosti i pozvao prisutne da u ovim teškim vremenima iskažu svoj merhamet na najbolji način tako što će pomoći cijenjenom članu svoje zajednice jer „ko daje, sebi daje“ i djela će mu se višestruko nagraditi na budućem, pa i na ovom svijetu.

Odlomke iz Kur’ana učili su i Sejid efendija Strika, Tarik ef. Hašimović, Hikmet ef. Hadžiabdić, a ilahije članovi Hora Preporod, kao i Namir ef. Talić, profesor vjeronauke iz Kaknja.

Na kraju programa proučena je dova za ozdravljenje oboljelog Tabakovića.

Za liječenje su neophodna sredstva u iznosu od oko 120 hiljada eura.

Osim kupovinom ulaznice po cijeni od tri marke, građani su mogli dati i svoje dobrovoljne priloge, dati novčanu podršku kupovinom knjiga, kalendara, vaktija.

I dalje se novac može uplaćivati na otvoreni žiro račun, a prilozi dati u džematima Novi Ilijaš, Stari Ilijaš, Podlugovi i Mrakovo.

Apelzapomoc

Uplate iz BiH (KM): 

Vakufska banka bb Sarajevo

Broj računa: 1601 1572 0005 2482

Uplate iz inostranstva (strane valute):

Swift code: VAKUBA22

IBAN: BA391601157110017470

Autor: Nermina Durić-Kahvedžić (Radio Ilijaš)