Naslovnica +OSTALO Od nedjelje obavezna zimska oprema

Od nedjelje obavezna zimska oprema

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Podsjećamo vozače da u vremenskom periodu od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uslovima iz Pravilnika o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH br.13/07) kojim je regulisano da se pod zimskom opremom smatra:

a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:

1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,

2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.

b) Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prijelazi 3.500 kg i autobuse:

1) zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg),

2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjetima, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg)”.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona ovom prilikom podsjeća vozače na njihovu obavezu pridržavanja zakonskih odredbi u pogledu posjedovanja zimske opreme u vozilima, a kako bi se saobraćaj odvijao u povoljnijim uvjetima sve vozače i učesnike u saobraćaju upozoravamo i na odredbe Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH. Takođe, pozivamo sva pravna lica koja su se zaključenim ugovorima obavezala na održavanje puteva, da te aktivnosti poduzimaju u skladu sa ugovorenim odredbama i obavezama, kako bi svi putevi na području našeg Kantona u nastupajuće zimske dane bili čisti, prohodni i bezbjedni.