Naslovnica +OSTALO Od iduće sedmice sve toplije

Od iduće sedmice sve toplije

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Nedim Sladić, “bosanski lovac na oluje” prognozirao je kakvo nas to vrijeme očekuje u narednom periodu. Do sada, sve njegove prognoze su se ostvarile, piše novinska agencija Patria.

Popuštanje prvog studenog vala očekuje nas početkom februara kada će stići pravo proljeće uz duži period topline sa temperaturama od 11 do 17 stepeni. Sa -14 stepeni na 12. Preokret će to biti u svega 8 dana. Vrlo nagle smjene toplih i hladnih perioda mogu uzrokovati jače posljedice po zdravlje stanovništva, prvenstveno u vidu oscilacije krvnog pritiska (hipertenzije i hipotenzije) i naglim rastom osoba oboljelih od influence ili prehlade zahvaljujući visokim temperaturama u narednom periodu.

Noćas izuzetno hladno

Pred nama je još jedna izuzetno hladna noć, koja će biti posljednja u ovom mjesecu. Temperature večeras će se spustiti i do -23°C na planinama i visoravnima, u nizinama od -18 do -7, a na jugu zemlje od -6 do 2°C. Najviše dnevne ipak u blagom plusu.

Nedjelja ujutro znatno toplija od subote ujutro. Za početak proljeća ali i iduću sedmicu izvjesno je stabilno i sve toplije vrijeme. Zbog južine, povremeno može biti veće naoblake i povremenih kraćih pljuskova kiše.