Naslovnica BIH Objavljen javni konkurs za predsjednike i njihove zamjenike biračkog odbora u osnovnim...

Objavljen javni konkurs za predsjednike i njihove zamjenike biračkog odbora u osnovnim izbornim jedinicama

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) objavila je danas javni konkurs za imenovanje predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora u osnovnim izbornim jedinicama širom zemlje.

Konkurs je dostupan u dnevnoj štampi, na web stranici CIKBiH te će biti objavljen na društvenim mrežama gdje Centralna izborna komisija BiH ima naloge, kao i na internet stranicama općina/gradova i izbornih komisija osnovnih izbornih jedinica u Bosni i Hercegovini, te na oglasnim pločama općina/gradova.

Javni konkurs ostaje otvoren osam dana od dana objave na internet stranici izbori.ba. Kandidati će svoje prijave, uz potrebne dokaze o ispunjavanju uvjeta, dostaviti elektronski Centralnoj izbornoj komisiji BiH putem portala e-Izbori i aplikacije “Prijava za rad u biračkim odborima (predsjednici/zamjenici)” koja se nalazi na internet stranici CIKBiH.

Kandidat za predsjednika/zamjenika predsjednika biračkog odbora ne smije biti član političke stranke niti obavljati dužnost u organima političke stranke, udruženja ili fondacije organizaciono ili finansijski povezanim s političkom strankom. Također, ne smije biti uključen u bilo kakve aktivnosti političke stranke te mora biti sposoban obavljati dužnosti na politički nepristran način.

Predsjednik biračkog odbora rukovodi radom odbora, osigurava zakonitost rada na biračkom mjestu, integritet procesa glasanja te održava mir i red na biračkom mjestu i u njegovoj okolini. Također, određuje dužnosti članovima biračkog odbora, popunjava potrebne obrasce, osigurava da na biračkom mjestu nema oružja ili opasnih predmeta, rješava pitanja identifikacije i prava glasa birača te pomaže biračima koji trebaju dodatno objašnjenje o procesu glasovanja.

Zamjenik predsjednika biračkog odbora ima ista prava i dužnosti kao predsjednik biračkog odbora ako je ovaj odsutan prilikom glasanja i/ili brojanja glasačkih listića.

Centralna izborna komisija BiH putem javnog konkursa planira angažirati oko 12.000 predsjednika/zamjenika predsjednika biračkih odbora, najavljeno je iz te institucije.