Naslovnica BIH Nastavnici osnovnih škola u KS potpisuju peticiju, ne žele raditi za manje...

Nastavnici osnovnih škola u KS potpisuju peticiju, ne žele raditi za manje novca

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije zaprimio je 3. januara Prijedlog pedagoških standarda i normativa koje je izradilo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, a čije se usvajanje očekuje. Predsjednik ovog sindikata Saudin Sivro kaže da su upozorili svo članstvo “na novi nasrtaj na stečena prava”. 

U svim osnovnim školama u toku je potpisivanje peticije među nastavnicima da Prijedlog ne dobije podršku budući da je, prema mišljenju Sindikata, cjelokupni koncept obračuna radne sedmice nastavnika u potpunosti promijenjen na štetu svih nastavnika, a posebno razrednika, koji su očekivali veća, a ne manja prava.

Sivro kaže kako je ovo jasna poruka svim prosvjetnim radnicima u Kantonu Sarajevo da 2024. godina, baš kao i 2018. godina, mora biti godina stalnih protesta i stalnih štrajkova jer je to očigledno jedini način odbrane stečenih prava i jedina efikasna borba za dostojanstvene plaće.

Sivro je pojasnio kako je prijedlog sporan u dijelu 5.2. koji se odnosi na opis poslova nastavnika, odnosno šta radi i koliko vremena u okviru 40-satne radne sedmice.

6abbe8a231e47237e52aabe4d45f1c71.jpg

Ukoliko ovakav prijedlog Standarda u dijelu 5.2. bude usvojen na Vladi, to će značiti sljedeće: jedni će raditi isto za manje novaca, drugi će raditi više za isto novaca, treći će raditi i manje i za manje novaca, a ama baš niko neće dobiti više novaca u odnosu na ono na što ima pravo po važećim standardima”, kaže Sivro.

Do 9. januara prikupljat će se potpisi svih nastavnika u osnovnim školama koji kroz peticiju traže da se dijelovi 5.3. i 5.4. iz važećih standarda ne brišu i da se zadrže sva stečena prava koja nastavnici imaju u važećim standardima, a koja su stečena tokom 2018. godine.

Peticija će biti dostavljena premijeru Kantona Sarajevo Nihadu Uku uz zahtjev za sastanak po navedenom pitanju, a ukoliko se sastanak ne desi ili zahtjevi nastavnika ne budu uvaženi, prava nastavnika će se tražiti kroz štrajk i proteste.

dd2ff795bd4068a1ec89db3e7396c4b8.jpg

1522ae797ef839108edafcb505531213.jpg