Naslovnica BIH Nastavak akcije MUP-a ZDK “Meta II”: Pretresi na 14 lokacija u Kaknju

Nastavak akcije MUP-a ZDK “Meta II”: Pretresi na 14 lokacija u Kaknju

Akcija MUP-a ZDK. Avaz
Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U nastavku operativne akcije “META II” policijski timovi Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, od ranih jutarnjih sati, vrše istovremene pretrese na 14 lokacija na području Kaknja.

– Kako smo već informisali javnost, radi se o opsežnoj policijskoj akciji kodnog naziva “META”, koju sprovodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i koja je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH i “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije BiH – naveli su iz MUP-a ZDK.

Aktivnosti u okviru akcije “META II” se poduzimaju u saradnji i pod nadzorom Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te se postupa po naredbama općinskih sudova u Zenici i Kaknju.

Operativna akcija “META II” predstavlja nastavak operativne akcije “META I” i operativnih akcija: “MREŽA I” “MREŽA II”, “MREŽA III” i “MREŽA IV” koje su sprovedene tokom proteklih godina i u okviru kojih je izvršeno na desetine pretresa, veći broj osumnjičenih lica je lišen slobode, te su pronađene i oduzete značajne količine opojnih sredstava, nelegalnog oružja, novca i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela, počinjenih od strane lica koja su bila meta operativnih akcija.

– Više o detaljima i rezultatima same akcije moći ćemo potvrditi po okončanju naznačenih aktivnosti koje su još uvijek u toku – ističu iz MUP-a ZDK.

(avaz.ba)