Naslovnica BIH Nastava u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo počinje sutra

Nastava u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo počinje sutra

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Nastava u drugom polugodištu u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo počinje sutra, potvrdili su u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS-a. Nastavna godina, prema riječima Lamije Husić, stručne savjetnice u Ministarstvu, za najveći broj učenika završava se 9. juna, ukoliko ne bude nekih nepredviđenih situacija.

– U skladu sa našim školskim kalendarom, učenici od drugog do osmog razreda osnovne škole i prvog, drugog i trećeg razreda srednje škole nastavu završavaju 9. juna, a učenici prvog i devetog razreda sedam dana ranije, to jeste 2. juna. Učenici završnog razreda srednje škole, odnosno maturanti i učenici koji se školuju za zanimanje trećeg stepena završavaju 5. maja, pojasnila je Husić.

Za učenike koji uspješno završe deveti razred osnovne škole i ove godine bit će organizovano polaganje eksterne mature i to u drugoj polovini juna.

– Polaganje eksterne mature zakonska je obaveza i do sada se ona provodila u trećoj sedmici juna. Ako sve bude teklo kako treba i ove godine bi se organizovala u drugoj polovini šestog mjeseca. Što se tiče mature, sve je po starom. Predmeti koji se polažu su uobičajeni.

Imamo tri obavezna predmeta i to bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost, matematika i prvi strani jezik. Pored toga postoje i dvije grupacije predmeta, pa su učenici dužni iz svake da odaberu po jedan predmet za polaganje. Jednu grupaciju čine historija, geografija i informatika, a drugu fizika, hemija i biologija, kazala je Husić.

Nastava će u ponedjeljak 01. februara 2016. godine početi i u svim ilijaškim školama. Učenicima, njihovim roditeljima i nastavnicima želimo uspješan nastavak školske 2015/16. godine.